Structuur

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Hoe ziet de master Technische Geneeskunde er voor jou uit?

Als student Technische Geneeskunde heb je de mogelijkheid om jouw master samen te stellen op basis van je interesses en ambities. Je kunt kiezen uit twee verschillende specialisaties en je gaat TG-schappen (klinische stages) lopen op ziekenhuisafdelingen die jou interessant lijken, zoals radiologie, chirurgie of de intensive care. Zo bouw jij je eigen expertise op als technisch geneeskundige.

Peter

"Het innovatieve aspect van Technische Geneeskunde spreekt mij enorm aan. Ik koos daarom voor de specialisatie Medical Sensing & Stimulation, omdat ik het gevoel heb dat de grote vernieuwingen in de zorg in dat gebied te vinden zijn – en ik vind data-analyse erg leuk. In mijn laatste jaar loop ik TG-schappen op de anesthesiologieafdeling in het UMC Utrecht. Daar richt ik me op de inzet van telemonitoring van patiënten op zowel de verpleegafdeling als thuis. Ik houd me bezig met de validatie van een veelbelovende nieuwe technologie die de vitale functies van een patiënt continu meet via een sensor op de borst."

Peter
Inge

“Ik vind het interessant om de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de medische beeldvorming te verkennen, dus ik koos de specialisatie Medical Imaging & Interventions. In mijn laatste jaar loop ik gecombineerde TG-schappen op de urologieafdeling in het St. Antonius Ziekenhuis en de radiotherapie in het UMC Utrecht. Daar focus ik op de toepassing van AI op MRI-beelden bij de behandeling van prostaatkanker. Ik bouw een voorspellingsmodel om het stadium nauwkeuriger te bepalen voorafgaand aan een operatie.”

Inge
Irene

“Ik vind het contact met patiënten een heel leuk onderdeel van deze opleiding. Ik koos voor de specialisatie Medical Sensing & Stimulation omdat je de metingen dan vaak dichterbij de patiënt uitvoert – en ik vind fysiologie bovendien interessant! Tijdens de TG-schappen in mijn laatste jaar, op de afdeling neurologie bij het MST, werk ik veel met mensen met de ziekte van Parkinson. Met behulp van bewegingssensoren probeer ik machine learning algoritmes te trainen om bevriezen van lopen te herkennen. Die sensoren worden dan weer verwerkt in speciale sokken, die trillen zodra de bevriezing wordt herkend en zo beweging kunnen stimuleren.”

Irene
Kevin

“Tijdens de bachelor Technische Geneeskunde sprak het gebied van beeldvorming me aan, omdat zulke visualisaties de resultaten van een onderzoek tastbaar maken. Ik koos daarom voor de specialisatie Medical Imaging & Interventions, waarin ik vooral focus op de hersenen. In mijn laatste jaar loop ik TG-schappen op de neurochirurgie-afdeling in het Prinses Máxima Centrum, waar ik me richt op de efficiënte inzet van nieuwe apparatuur op de OK.”

Kevin

Stel je master zelf samen

Hoe jouw curriculum er precies uitziet, hangt af van de keuzes die je maakt. Je stelt je master samen in drie stappen:

  • Stap 1: Kies een specialisatie

    Binnen deze master heb je de keuze uit twee verschillende specialisaties. Jouw keuze bepaalt voor een deel welke vakken je gaat volgen en soms ook het type afdeling waar je TG-schappen gaat lopen. Lees meer over de specialisaties:

  • Stap 2: Vul je vrije keuzeruimte in

    Naast de verplichte vakken van de master en de door jou gekozen specialisatie, kun je je vrije ruimte in het eerste jaar van deze master opvullen met twee keuzevakken. Welke vakken dat zijn, is helemaal aan jou. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vakken die gerelateerd zijn aan de andere specialisatie binnen Technische Geneeskunde, maar je zou ook kunnen kiezen voor vakken uit andere masteropleidingen aan de UT (bijvoorbeeld Biomedical Engineering, Applied Mathematics of Health Sciences) of zelfs aan een andere universiteit!

  • Stap 3: Volg TG-schappen

    Het tweede en derde jaar van deze master staan in het teken van de zogeheten TG-schappen (klinische stages). Deze TG-schappen bieden de uitgelezen kans om praktische ervaring op te doen in de klinische praktijk en ook te onderzoeken op welke afdeling(en) je jezelf wel of niet ziet werken in de toekomst.

    Je tweede jaar bestaat uit vier kortere TG-schappen van tien weken – waarin je in het laatste kwartiel ook kunt kiezen voor één bedrijfsstage of een stage in het buitenland. In je derde jaar loop je je TG-schappen op één afdeling binnen een ziekenhuis, waarbinnen je afstudeert. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw TG-schappen? Lees meer bij de specialisatie van jouw keuze

Studieopbouw

De master Technische Geneeskunde duurt drie jaar. In het eerste jaar volg je verplichte en enkele vrije keuzevakken. Het tweede en derde jaar bestaan uit TG-schappen waarin je medische ervaring opdoet in de (klinische) praktijk. Je hebt je master succesvol afgerond als je alle 180 EC aan studiepunten hebt behaald.

Jaar 1

Klinische vaardigheidsvakken (verplicht)

Specialisatievakken

Je volgt een set verplichte vakken die gerelateerd zijn aan jouw specialisatie. Kijk bij de specialisatie van jouw keuze om te zien welke.

Keuzevakken


Je kiest twee vakken die aansluiten bij jouw interesses en ambities, bijvoorbeeld vakken van de andere specialisatie binnen Technische Geneeskunde, vakken van andere masters aan de UT, of zelfs aan een andere universiteit.

Jaar 2

TG-schappen

Je tweede jaar bestaat uit vier TG-schappen (klinische stages) van tien weken. Als je voldoende klinische ervaring hebt opgedaan in je eerste drie TG-schappen is het mogelijk om je vierde stage bij een bedrijf of in het buitenland te doen. 

Jaar 3

Afstuderen (TG-schappen)

In je laatste jaar studeer je af binnen een specialistische medische afdeling in een ziekenhuis. Je loopt een jaar lang TG-schappen op deze afdeling en voert daar ook je afstudeeronderzoek uit.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies