Iets maken dat écht goed is

Iets maken dat écht goed is

Met de HEMA Zones sleept ze haar eerste ontwerpprijs in de wacht. Tessa Eising (24) studente Industrieel Ontwerpen aan de UT was blij verrast toen de jury haar naam noemde. “Ik heb wel een product gemaakt waarvan ik hoopte dat het zou winnen maar echt verwacht had ik het niet. Als je dan de nummer drie en twee hoort, dan denk je dat het niet meer gaat lukken. Ik was dan ook erg verbaasd en trots dat ik had gewonnen.”

Maar liefst tien weken heeft ze er aan gewerkt: De HEMA Zones. Deze rechthoekige vellen van geplastificeerd karton met een vouwrand aan beide zijden waar je iets op kan schrijven dienen als organiser voor bijvoorbeeld een kledingkast of koelkast. Ze zijn goed voor een fraaie bokaal, een bos bloemen en een mooi geldbedrag van 1500 euro. Maar het voornaamst vindt Tessa dat ze heeft bijgedragen aan het maken van een functioneel product.  “Misschien ga ik meedoen met een nieuwe wedstrijd maar het belangrijkst vind ik dat ik producten kan gaan ontwerpen die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Er zijn al zoveel producten op de markt en dan ga je kijken waar nog een gat zit. Je wilt namelijk niet zomaar een product maken, maar iets dat écht goed is. Ik bedacht me: hoe kan je spullen eenvoudig ordenen zonder overal een label op te plakken?” En zo was haar product geboren. ‘Een slim, eenvoudig en vrolijk ontwerp’, aldus HEMA.

Rolmodel
Een designer als rolmodel heeft ze niet. “Ik kijk vooral naar producten die juist nog zoveel beter kunnen. Bijvoorbeeld verpakkingen die niet makkelijk te openen zijn. Of ik vraag me af waarom sommige producten zo duur zijn. Daar haal ik ook de meeste inspiratie vandaan.”

Tessa volgt de master Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente. Momenteel studeert Tessa af bij Unilever waar ze ook verpakkingen ontwerpt. Op haar persoonlijke website is nog een aantal ontwerpen te zien die Tessa tijdens haar studie heeft gemaakt.

Chat offline (info)