FAQ

Ik heb dyslexie. Wat moet ik regelen?

Ongeveer vijf procent van de UT-studenten heeft dyslexie. Je bent dus niet de enige. De UT heeft een aantal algemene voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken tijdens je studie.

Doorgeven aan de opleiding

Als je gebruik wilt maken van bepaalde faciliteiten, moet je dit tijdig kenbaar maken bij je opleiding. Je kunt daarvoor contact opnemen met je studieadviseur. Op grond van je dyslexieverklaring en het gesprek met de studieadviseur wordt vastgesteld voor welke faciliteiten je in aanmerking komt. Je kunt daarbij denken aan: extra tijd bij tentamens, tentamen in een groter lettertype, gebruik van hulpmiddelen zoals een laptop, etc. Neem bij het eerste gesprek met de studieadviseur de dyslexieverklaring mee! De studieadviseur legt de afspraken vast en geeft deze door aan het tentamenbureau. Het tentamenbureau maakt een geplastificeerd pasje, dat je bij tentamens op je tafel kunt leggen en waarop staat aangegeven op welke faciliteiten je aanspraak kunt maken (bijvoorbeeld dat je langer kunt blijven zitten).

Extra faciliteiten bij tentamens

Wil je gebruik maken van extra faciliteiten tijdens tentamens, dan moet je het volgende regelen:

- Meld je zo snel mogelijk na de start van je studie bij de studieadviseur. Neem je verklaring mee, of stuur deze op per mail.

- Haal je pasje op bij het tentamenbureau (Tentamenbureau-TNW@utwente.nl)

- Zorg dat je het pasje altijd bij je hebt als je een toets moet maken.


Dit soort maatregelen geldt alleen voor erkende gevallen van dyslexie en in overleg met de studieadviseur. In individuele gevallen kunnen er aanvullende maatregelen worden genomen. Een verzoek daarvoor kun je indienen bij de studieadviseur.