Afstudeeropdracht Menzis – Kwantificeer de zorg van de toekomst!

Menzis behartigt belangen van verzekerden in de zorg. We vinden het belangrijk dat goede zorg betaalbaar blijft. Iedereen heeft namelijk recht op goede, betaalbare en veilige zorg, ook in de toekomst. Met als uitgangspunt: de juiste zorg op de juiste plaats, met de juiste kwaliteit en de juiste prijs. De betaalbaarheid van de zorg staat onder druk. De zorgkosten lopen sterk op door de technologische vooruitgang, de vergrijzing en een toename van chronisch zieken. Gemiddeld besteedt een gezin bijna 25% van het inkomen aan zorg. Als er niets verandert zijn deze kosten in 2040 verdubbeld. Deze ontwikkelingen vragen om een andere organisatie van de zorg.

Bij Menzis zien we heel veel ‘best practices’ langskomen om de zorg beter te organiseren (zie bijvoorbeeld ook het recent verschenen rapport ‘de zorg op de juiste plek’), en verzinnen we zelf ook van alles. Het blijft echter een uitdaging om aan te tonen welk financieel effect dit soort initiatieven hebben. Daarnaast worden de meeste best practices  versnipperd uitgerold, waarbij werkelijke aantoonbaarheid in de toekomst vaak niet gewaarborgd is en ontbreekt de samenhang  om richting de toekomst al deze best practices te bundelen om er daadwerkelijk een visie mee te ontwikkelen. Om de potentie in- en extern breder voor het voetlicht te brengen en hiermee meer draagvlak te creëren voor verandering, willen we een modelziekenhuis modelleren, waar we dan het effect van de interventies kunnen kwantificeren. Mogelijke interventies zijn bijvoorbeeld:

  • VBHC initiatieven
  • Interventies in dagbehandeling met een klinische opname
  • Samen beslissen
  • Substitutie naar de 1e lijn

Wij zoeken een afstudeerder technische bedrijfskunde met affiniteit voor de zorg. Standplaats is Wageningen, waarbij we van je verwachten dat je minimaal drie dagen per week bij Menzis aanwezig bent.

Aanvang van de opdracht in overleg.

Interesse? Neem dan contact op met Maartje Zonderland, zonderland.m@menzis.nl