ICT en onderwijs nieuws (SURF)

In SURF dragen HO- en onderzoeksinstellingen (sinds 1987) samen bij aan grensverleggende ICT-innovaties voor onderwijs en onderzoek. In iedere VoP informeren wij u over de laatste nieuwtjes, publicaties, good practices en meer. Tevens een overzicht van bijeenkomsten op het gebied van IT & onderwijs.


1. Nieuws SURF

2. Surfnet Nieuws

3. Nieuws uit Surfspace nieuwsbrief

4. Bijeenkomsten op IT & onderwijs gebied


1 Nieuws SURF

Bron: SURFfoundation Onderwijs Nieuws: http://listserv.surfnet.nl/archives/surfonderwijs.html

Informatie over SURF kunt u vinden op de website: www.surffoundation.nl

In SURF werken Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samen aan grensverleggende ICT-innovaties. SURF bestaat uit drie organisaties: SURFfoundation, SURFnet en SURFdiensten.


Reisarrangement Online Educa Berlin (1 – 5 december 2009)

Van 2 december t/m 4 december 2009 vindt voor de 15e keer de Online Educa Berlin plaats. ONLINE EDUCA BERLIN is één van de grootste toonaangevende Europese conferenties op het gebied van onderwijs en informatie- en communicatie technologie (e-learning). Het een uitgelezen gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen, netwerken, en het monitoren van de ontwikkelingen op het gebied van e-learning. Rond deze conferentie organiseert SURFfoundation een speciaal SURF reisarrangement (1 december t/m 5 december 2009).  


Budget tender ‘Studiekeuzegesprekken: wat werkt?’ verhoogd

Voor de zomer heeft SURF een tweede Call for Tender opengesteld in het programma voor studiekeuzegesprekken met aankomende bachelorstudenten. Het ministerie van OCW heeft het beschikbare totale subsidiebedrag voor deze tweede tenderronde substantieel verhoogd. Er is nu financiële ruimte voor de honorering van een veel groter aantal projecten dan de oorspronkelijk voorziene acht. De eisen aan de individuele projectaanvragen en het maximale subsidiebedrag per project (€57.200) blijven ongewijzigd. De deadline voor inzending is 7 oktober 2009.


Meer informatie: www.surffoundation.nl/studiekeuzegesprekken


Informatiemiddag Nationale Studentenenquete (NSE); 13 oktober 2009

Op 13 oktober organiseert Studiekeuze123 een informatiemiddag over de Nationale Studentenenquete (NSE). ResearchNed houdt een presentatie waarin de resultaten van de NSE 2009 worden besproken en de geheel nieuwe vorm van de NSE in 2010. Lokatie Hogeschool Domstad in Utrecht, 13.00-17.00 uur.


Kijk op de website van SURFfoundation voor meer informatie en aanmelden.SIGMA-prijs 2009 - oproep kandidaten 

In 2009 wordt weer de SIGMA-prijs uitgereikt.

SIGMA-prijs 2009 is op zoek naar succesvolle projecten en samenwerkingsverbanden die, bij voorkeur door slim gebruik van ICT, aantoonbaar bijdragen aan een verbeterde aansluiting op het gebied van wiskundeonderwijs en/of aan een vergrote doorstroom naar de bètatechnische en andere vervolgopleidingen, waarbij wiskunde een rol speelt.


Deadline voor meedingen is 15 oktober 2009. Voor meer informatie over de prijs, aanmeldingsformulier en criteria zie: https://www.surfgroepen.nl/sites/SIGMA/SIGMAprijs/SIGMAprijs2009/


2. SURFnet Nieuws

SURFnet Nieuws is een wekelijkse uitgave van SURFnet


SURFnet/Kennisnet: Verslagen gadget-tests online

In het kader van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma worden momenteel diverse producten getest. Inmiddels is een aantal verslagen online geplaatst.
De testers krijgen de mogelijkheid ervaring op te doen met de gadgets en te kijken in hoeverre deze toegevoegde waarde zouden kunnen hebben in het onderwijs.


Wedstrijd: Make-it-Mobile
Heb je een idee voor een mobiele versie van een bestaande educatieve online applicatie of website? Doe dan mee met de wedstrijd Make-it-Mobile! Het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma roept docenten, studenten, leerlingen, ict-coördinatoren en managers afkomstig uit alle sectoren op om een voorstel in te zenden. Per onderwijssector wordt uiteindelijk één winnaar aangewezen. De MiMjury let vooral op de educatieve meerwaarde van het mobiel aanbieden van het lesmateriaal. Ideeën voor laptops en Ultra Mobile PC's als dragers zijn uitgesloten. Het gaat echt om het gebruik van smartphones, PDA's en mobiele telefoons. De winnende ideeën zullen met ondersteuning van het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma uitgevoerd worden. Inschrijven en meedoen kan vanaf 1 september tot 3 november 2009. Bekijk ook de spelregels.3 Nieuws uit de Surfspace Nieuwsbrief

SURFspace is te vinden op http://www.surfspace.nl  De nieuwsbrief wordt maximaal twee keer per maand uitgegeven. Hieronder enkele opvallende artikelen.


Trends: 7 dingen die je moet weten over... e-bookreaders
In aanvulling op de populaire Educause serie “7 Things You Need to Know About…” biedt SURFspace “7 dingen die je moet weten over…” met vertalingen en eigen topics. Deze keer over e-bookreaders.


Video: Publicatie "Video Use and Higher Education: Options for the Future."
Artikel van Intelligent Television over gebruik online video.

Quick Scan ICT-gebruik: zicht op de praktijk en op het groeipotentieel
Weinig instellingen brengen het ICT-gebruik en de ambitie van docenten en studenten systematisch in kaart. De Quick Scan ICT-gebruik van het ICLON (Universiteit Leiden) biedt daartoe de mogelijkheid. Waarom is dat handig?


Verslag Summerschool Serious Gaming
Op 25 t/m 28 augustus 2009 organiseerde SURFacademy de Summer School Serious Gaming in het Hoger Onderwijs. Valère Awouters, lector en onderzoeker aan Katholieke Hogeschool Limburg (BE) nam deel en schreef het volgende verslag.


Vier nieuwe Good Practices verkozen
Drieëndertig lezers van SURFspace hebben meegedaan aan de nominatie van nieuwe Good Practices. De winnaars zijn bekend en nu op SURFspace te vinden.4 Bijeenkomsten op IT & onderwijs gebied


De Onderwijsdagen 2009: Samen Slim Leren op 10 en 11 november 2009

SURF en Kennisnet starten dit jaar een unieke samenwerking en organiseren gezamenlijk het tweedaagse congres ‘Dé Onderwijsdagen 2009’. Onder het motto: Samen Slim Leren biedt dit congres bestuurders, managers, adviseurs en docenten uit het primair tot en met het hoger onderwijs de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van (ICT-)innovaties in het onderwijs. Dé Onderwijsdagen: bron van inspiratie voor innovatief onderwijs. Meer informatie over Dé Onderwijsdagen 2009 is te vinden op www.deonderwijsdagen.nl.