RedactioneelZou het niet leuk zijn om zo nu en dan eens van werkplek met iemand te kunnen wisselen? Al is het maar voor een dagje? UT-docenten en vo-docenten hebben dat 8 april kunnen ervaren en dat met groot enthousiasme! Misschien voor ons allemaal wel eens goed. Tijdens een dagje ministerschap kunt u bijvoorbeeld de in deze aflevering van VoP geschetste plannen van minister Plasterk voor de bachelor torpederen of juist nog van wat extra argumenten voorzien.

Maar wie neemt dan uw taak als docent over? Die krijgt het nog niet zo makkelijk met het onderwijzen van bijvoorbeeld uw multiculturele groep studenten, met het omgaan met het nieuwe digibord of met uw leuke plannen om voortaan in ieder college een quiz te houden. Gelukkig kunt u uw vervanger met deze aflevering van VoP wel meteen van de nodige tips hiervoor voorzien. Want, om maar bij een uitspraak van John Cotton Dana aan te halen: “Who dares to teach must never cease to learn."


En… gewetensvraag: heeft u de toets-test in aflevering 19 al gemaakt? Onze twee prijswinnaars haalden de meeste ‘valkuilen bij het opstellen van een toetsvraag’ er wel uit. Probeer eens hoe ver u komt of doe de test eens samen met wat collega’s. Het kan verassend zijn hoe een ogenschijnlijk goede vraag toch heel wat minder goed is bij nadere beschouwing. U kunt in deze aflevering meteen uw antwoorden vergelijken met de antwoorden van onze toetsdeskundige. En….wie durft zijn eigen toets aan een dergelijke kritische kwaliteitstoetsing te onderwerpen?

Passend bij dit thema: hoe zou u dit antwoord op deze toetsvraag hebben beoordeeld?

“A university professor set an examination question in which he asked what is the difference between ignorance and apathy. The professor had to give an A+ to a student who answered: I don't know and I don't care.” (Richard Pratt, Pacific Computer Weekly, 20 July 1990)


Namens het VoP-redactieteam,

met vriendelijke groet:

Helma Vlas

Eindredacteur VoP