Oefentoets per sms uitgevoerd


De hersens kraken. Is de divergentie nul? De tijd is om, dus het antwoord moet nu via sms worden ingevoerd. Het is donderdag, kwart voor negen ’s ochtends. Een groep van zo’n 30 studenten EL doet een oefentoets via sms. Docent Leon Abelmann vertelt: ‘We zijn hiermee begonnen om iets extra’s te doen voor de motivatie van de studenten. Studenten kunnen nu voor zichzelf controleren of ze de stof van het vak begrepen hebben.’


Tijdens een college van het vak Elektromagnetische Veldtheorie is een sms quiz uitgevoerd. De sms quiz is aan het begin van het college afgenomen, om studenten de gelegenheid te bieden hun kennis te toetsen. De quiz bestond uit zo’n 15 multiple-choice vragen waarop studenten per sms antwoord konden geven.


Hoe werkt zoiets nu?
De vragen staan op de sheets van de docent, in dit geval zijn dat veertien multiple choice vragen. Studenten sturen eerst een smsje om zich aan te melden voor de toets en om hun naam door te geven. Die naam wordt daarna gebruikt om de resultaten op te slaan. De smsjes worden verwerkt bij het bedrijf Multigator (
http://www.multigator.nl/) die alle antwoorden van de studenten op een web-pagina zet. Remco Wiegerink (EL) heeft een Javascript geschreven om de antwoorden van deze webpagina af te halen en grafisch te laten zien wie de meeste goede antwoorden heeft en wat goed en fout was.

toetsvraag

resultaten toets


De totaalscore wordt via de beamer geprojecteerd (zie foto). Hierbij is te zien wie de meeste goede antwoorden had en wie de minste.

Hierna worden de antwoorden besproken en is er ruimte voor vragen en opmerkingen. De kosten voor het sms verkeer van de student, tussen de en 8 en 35 eurocent per smsje, werden vergoed door een taart te verloten onder de deelnemers.Het doen van een sms quiz blijkt een goede manier om studenten hun eigen kennis te laten toetsen en om studenten te motiveren. Na een jaar van testen is dit nu het tweede jaar waarin de sms quiz wordt gebruikt.


Wilt u ook zo’n sms quiz organiseren?

Het programma om de resultaten te publiceren is vrij verkrijgbaar via Remco Wiegerink (r.j.wiegerink@utwente.nl), voor vragen kunt u contact opnemen met Leon Abelmann (l.abelmann@utwente.nl, docent EL) of Koos Winnips (koos.winnips@utwente.nl, adviseur ICT en onderwijs ITBE).