Redactioneel
Daar is hij dan, de nieuwe VoP. Iets later dan gepland in verband met tijdgebrek van de redactieleden. Ongetwijfeld een bekend fenomeen. Maar deze VoP gaat daar verandering in brengen, althans een beetje.Want in dit winternummer vindt u tijdbesparende tips op diverse fronten. Bijvoorbeeld over hoe u de dagelijks terugkerende stroom e-mail efficiënt in goede banen kan leiden. En ook op het gebied van terugkoppeling naar studenten is waarschijnlijk tijdwinst te behalen. Daarover kun u meer lezen in het rapport ‘Het inbouwen van terugkoppel-voorzieningen die goed en tijdsbesparend werken.’


Feedback staat ook centraal in het artikel over Espace. De universiteit Twente was één van de ontwikkelaars van de software voor (peer)feedback. Het gebruik van deze zogenaamde ‘elektronische coach’, biedt de nodige voordelen. Studenten kunnen relatief zelfstandig studeren en elkaar feedback geven. Bovendien wordt de registratie van oefenen en feedback vergemakkelijkt. De software wordt al gebruikt door enkele Universiteiten en Hogescholen. Espace is nu ook voor UT-docenten beschikbaar.


Verder een artikel over de resultaten van het project ‘Follow Me’. In dit project is onderzocht wat er in een zich continue ontwikkelende onderwijsomgeving aan informatie en informatiesystemen nodig is voor adequate studentbegeleiding en voor ondersteuning van studenten om zelfstandig hun studieloopbaan vorm te geven en uit te voeren. Een samenvatting van de resultaten en een blik op de ontwikkelingen rond een nieuw studievoortgangsysteem voor de UT zijn te vinden in deze VoP.

Wie weet vormt de Digitale Onderwijs Planner (DOP) wel iets voor de UT? De studenten van de Hanzehogeschool Groningen kunnen hun individuele leerroute kiezen en plannen met dit onlangs ingevoerde systeem. Een systeem dat ook voor studentbegeleiders en het opleidingsmanagement diverse handige functies bevat.

Wat bieden wij nog meer?


Games in het Hoger Onderwijs, willen en kunnen we er wat mee? Laat u informeren door het DU-rapport ‘Multi-user online serious games’ en nuttige links.

Een terugblik op het Skills Certificate van de Student Union. Wat ging goed, wat ging minder en wat zijn de toekomstplannen.

Laptops, een aanwinst voor het onderwijs? Lees de mening van eerstejaars UT-studenten in het evaluatierapport.

Nieuws op het gebied van de aansluiting tussen VO-WO.

En nog veel meer….


Wat bieden wij niet meer? Of in ieder geval anders?

Jammergenoeg hebben wij onze rubriek Vraag & Advies moeten verwijderen. Het weghalen van de enorme hoeveelheid spam en onzinberichtjes was niet meer bij te houden. Helaas schijnt dit tegenwoordig niet meer anders te kunnen. Totdat wij hier een betere oplossing voor hebben, zult u het even zonder moeten doen. Maar mocht u een onderwijs(kundige) vraag hebben… dan kunt u natuurlijk altijd bij de Onderwijskundige Dienst terecht (http://www.utwente.nl/itbe/owk/ voor meer informatie). Wilt u reageren op een artikel in VoP? Maak dan gebruik van ons standaard VoP-emailadres.Veel leesplezier!


Namens de redactie,


Martine Hilderink


Graag willen wij u uitnodigen te reageren en/of zelf een bijdrage te leveren voor de volgende keer. Stuur daarvoor uw reactie, opmerkingen, suggesties, artikel of een andersoortige bijdrage naar: brievenbusVop@itbe.utwente.nl.