See Staff

Prof.dr. Gert-Jan Hospers

E-mail: hospers@stad-en-regio.nl

Tel. 053-4334865 (bij geen gehoor graag een mail sturen) 

Algemene informatie

Prof.dr. Gert-Jan Hospers (Enschede, 1974) is bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit en directeur van Stichting Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. In 1999 voltooide Gert-Jan de studies economie, rechtsgeleerdheid en bestuurskunde aan de universiteiten van Tilburg, Utrecht en Twente. Na een beleidsbaan bij het ministerie van Economische Zaken keerde Gert-Jan in 2000 terug naar de Universiteit Twente. Daar promoveerde hij in 2004 op het proefschrift Regional Economic Change in Europe: a Neo-Schumpeterian Vision en werkte hij tot eind 2020 als economisch geograaf. Gert-Jan zit in de redactie van de tijdschriften Geografie en European Spatial Research and Policy en is lid van de redactieraad van Regional Studies, Regional Science. Sinds 2012 is hij fellow van de Regional Studies Association (FeRSA). 

Expertise en onderzoek

Gert-Jan is een expert op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. Sinds 2000 richt hij zich op economische thema’s in stad en regio, city- en regiomarketing, krimp en de binnenstad. Vanuit zijn stichting doet Gert-Jan vooral praktijkonderzoek. Zo adviseert hij de provincie Overijssel en de regio Achterhoek al jaren over strategische vraagstukken, terwijl hij regelmatig opdrachten doet voor gemeenten in Oost-Nederland. Voor inspiratie komt Gert-Jan graag in Duitsland en Denemarken, wat heeft geleid tot een reeks aan publicaties over het Ruhrgebied, Noord-Duitsland en Kopenhagen en omgeving. Gert-Jan heeft daarnaast geschreven voor kranten, waaronder De Twentsche Courant Tubantia en Het Financieele Dagblad. Hij is vaste columnist voor Achterhoek Nieuws, De Toren en Stadswerk Magazine.

Onderwijs en lezingen

Gert-Jan beschikt over de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). Op de Radboud Universiteit geeft hij de vakken Placemaking and Spatial Practice en Stedelijke Economie in Europa, terwijl hij op de Universiteit Twente tussen 2000 en 2015 tal van economisch getinte cursussen heeft verzorgd. Gert-Jan treedt regelmatig op als docent voor de Master City Developer, UvA Academy, NSOB en NEPROM. Ook kan hij geboekt worden voor lezingen, workshops en webinars. Meestal spreekt Gert-Jan over thema's uit een van de inspiratieboeken die hij schreef of redigeerde, zoals Citymarketing voorbij de hype (2011), Geografie en gevoel: wat plekken met ons doen (2013), Visies op de stad (2015), Slimme streken: de kracht van het platteland (2018), Ruhrgebied: een sterk staaltje Duitsland (2020) en De wereld van de stad (2021).