Staff

Prof.dr. Gert-Jan Hospers

Locatie: Gebouw 10 - Ravelijn
Kamer: RA-4244
Telefoon: 053-4894554
Fax: 053-4892159
E-mail: g.j.hospers@utwente.nl

Algemene informatie

Prof.dr. Gert-Jan Hospers (Enschede, 1974) is economisch geograaf aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij directeur van Stichting Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. In 1999 studeerde Gert-Jan af in de economie, rechtsgeleerdheid en bestuurskunde aan de universiteiten van Tilburg, Utrecht en Twente. Na een baan bij het ministerie van Economische Zaken keerde Gert-Jan terug naar de Universiteit Twente, waar hij in 2004 promoveerde op het proefschrift Regional Economic Change in Europe: a Neo-Schumpeterian Vision. Gert-Jan is redactielid van Geografie en European Spatial Research and Policy en zit in de redactieraad van het tijdschrift Regional Studies, Regional Science. Sinds 2012 is hij fellow van de Regional Studies Association (FeRSA). 

Expertise en onderzoek

Gert-Jan is een expert op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. Sinds 2000 schrijft hij over economische thema’s in stad en regio, city- en regiomarketing, krimp en de binnenstad. Gert-Jan doet veel praktijkonderzoek in Oost-Nederland en komt regelmatig in Duitsland en Scandinavië. Zo analyseert hij op dit moment de Gelderse maakindustrie, terwijl hij met Josefina Syssner van Linköpings Universitet werkt aan een project over krimp in Nederland en Zweden. Gert-Jan heeft veel geschreven voor kranten en magazines, waaronder Het Financieele Dagblad en Opinieblad Forum. Hij is columnist voor De Twentsche Courant Tubantia, Achterhoek Nieuws, Nieuwsblad Stedendriehoek en Stadswerk Magazine.

Onderwijs en lezingen

Gert-Jan beschikt over de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). Vanaf 2000 heeft hij op de Universiteit Twente vakken verzorgd op het snijvlak van economie, geografie en beleid, zoals Ruimtelijke Economie en Regionale Innovatie in Europa. Thans is hij betrokken bij het universiteitsbrede Honours-programma. Op de Radboud Universiteit geeft Gert-Jan de cursussen Placemaking en Stedelijke Economie in Europa. Verder treedt hij onder meer op als docent voor de Master City Developer, Erfgoedacademie en NEPROM Masterclass Conceptontwikkeling. Gert-Jan kan geboekt worden voor lezingen en workshops. Meestal spreekt hij over thema's uit zijn boeken, zoals Krimp, het nieuwe denken (2012), Geografie en gevoel (2013) en Visies op de stad (2015).