See Vacancies

Promovendus Sociale Wetenschappen Nationale Politie

Promovendus Sociale Wetenschappen Nationale Politie

Zoek je een PhD positie waarin je samen met een tweede PhD student als multidisciplinair team de cybercrime in Nederland gaat onderzoeken? Wij bieden je een spannende, dynamische en jonge werkomgeving aan. Je werkt bij de politie en je bestudeert de databases in de breedste zin. Je krijgt de unieke gelegenheid om in een omgeving met veel verschillende disciplines intensief samen te werken om tot betere inzichten te komen. In dit project werk je samen met een collega van informatica.

De Nationale Politie is, samen met de Universiteit Twente, op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus met een MSc in de Sociale Wetenschappen, of vergelijkbare wetenschappelijke achtergrond, zoals Business Administration of Business & IT.

Het wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in samenwerking met de Universiteit Twente.

FUNCTIEOMSCHRIJVING

Door de toenemende internationalisering, het internet dat steeds meer mensen, diensten en bedrijven aan elkaar verbindt en de steeds verdergaande digitalisering, veranderen criminaliteitsvormen en veiligheidsvraagstukken. Hierdoor verandert het politiewerk.

De digitale dreiging voor de (inter)nationale veiligheid is permanent. Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk gedigitaliseerd. De politie werkt samen met veel partijen in binnen- en buitenland om de cyberweerbaarheid te vergroten en zo de toenemende dreiging van cyberverstoring het hoofd te bieden.

In een 4-jarig PhD-project onderzoek je, samen met een promovendus informatica, DDoS-aanvallen, phishing-e-mails en ransomware. Je gaat lopende of reeds plaatsgevonden aanvallen in kaart brengen, classificeren en onderzoeken. Daarvoor ga je sporen verzamelen van trafficdumps, e-mails en andere vormen van communicatie. Hierbij gebruik je de ‘think thief’ benadering.

FUNTIE-EISEN

Vereist:

 • Je hebt een MSc-diploma met uitstekende cijfers op het gebied van sociale wetenschappen (of een vergelijkbare wetenschappelijke achtergrond, zoals Business Administration of Business & IT.) Ook sollicitaties van studenten die op het punt staan hun MSc-opleiding af te ronden, komen in aanmerking.
 • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit (mag ook je tweede nationaliteit zijn).

 Van belang is eveneens:

 • Je bent bekend met statistische methoden.
 • Je hebt affiniteit met het domein van cybersecurity en cybercriminaliteit.
 • Je bent een onafhankelijke en originele denker met een creatieve mindset.
 • Je hebt een goede teamgeest en werkt graag in een internationaal georiënteerde omgeving.
 • Je spreekt vloeiend Nederlands en Engels.
 • Je bent in staat om de doelstellingen en deadlines te halen die in het projectvoorstel zijn vastgelegd.
 • Je maakt een proefschrift binnen de contractperiode van 4 jaar.

Gewenst (strekt tot aanbeveling):

 • Je hebt ervaring met het schrijven van wetenschappelijke artikelen

Wij nodigen iedereen uit die grotendeels aan deze eisen voldoet om te solliciteren.

ARBEIDSVOORWAARDEN

Je krijgt een tijdelijke aanstelling in de functie van Gespecialiseerd Medewerker C voor een periode van 4 jaar bij de Nationale Politie, Eenheid Oost-Nederland, Dienst Regionale Informatieorganisatie (DRIO). De standplaats is Apeldoorn. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Het startsalaris bedraagt 2715,30 euro bruto per maand bij een 36-urige werkweek (schaal 9, trede 1 salaristabel sector politie) en zal jaarlijks met 1 trede in schaal 9 worden verhoogd.

De vakantie-uitkering bedraagt 8% en de eindejaaruitkering is 8,33%.

Je hebt 172,8 verlofuren per jaar. Elk jaar kun je uren kopen voor extra verlof of verkopen om meer te werken.

Daarnaast biedt de Nationale Politie een collectieve pensioenvoorziening bij ABP, een maandelijkse vergoeding van een OV-jaartrajectkaart (2e klasse) voor woon-werkverkeer en een collectieve zorgverzekering met een aantrekkelijke premie (Politie Zorgpolis van CZ). Meer informatie op: pzp.nl.

Een screening (BGO-lang), een veiligheidsonderzoek en een antecedentenonderzoek maken deel uit van de selectieprocedure.

De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.

WERKGEVER

De Nationale Politie is belast met het handhaven van de wetten van Nederland, het bewaren van de openbare orde, het verlenen van hulp en opsporing.

De Nationale Politie bestaat uit tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid, het Politiedienstencentrum en de Politieacademie. De leiding is in handen van korpschef Henk van Essen.

De 10 regionale eenheden voeren alle operationele politietaken uit, behalve taken die een bijzondere expertise vereisen en taken die landelijk doeltreffender of goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Die taken vallen onder de Landelijke Eenheid.

Zie: https://kombijde.politie.nl/

AFDELING

De Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) voorziet de organisatie 24/7 van actuele informatie ten behoeve van de sturing op en de ondersteuning van de uitvoering van het politiewerk. De dienst voert de regionale regie op de informatiecoördinatie en geeft uitvoering aan de intelligence-agenda door inwinning, onderzoek en analyse. Verder adviseert de dienst op de geagendeerde veiligheidsthema’s en worden dreigingsanalyses gemaakt ten behoeve van activiteiten in het kader van het stelsel bewaken en beveiligen. Tevens levert de dienst een bijdrage aan de operationele briefings.

ADDITIONELE INFORMATIE

Wil je eerst meer informatie over deze vacature, neem dan contact op met:

Emma Ratia, Operationeel Specialist Intelligence, Nationale Politie
Telefoon: 06 31740917
E-mail: emma.ratia@politie.nl 

of

Prof M. Junger, Universiteit Twente, Faculty of Behavioural, Management and Social sciences (BMS)
Telefoon: 053 489 3207
E-mail: m.junger@utwente.nl

Wil je solliciteren? Stuur dan een e-mail naar m.junger@utwente.nl met in de cc emma.ratia@politie.nl en voeg het volgende bij:

 • een CV met vermelding van nationaliteit en twee namen van referenten
 • een motivatiebrief
 • een samenvatting van de masterscriptie
 • een overzicht van de gevolgde BSc en MSc opleiding(en) incl. resultaten

Deze vacature sluit zodra we een geschikte kandidaat hebben geselecteerd.