UTFacultiesBMSeHealthNewsiMediSense; proactief monitoren van hartfalenpatiënten voorkomt erger

iMediSense; proactief monitoren van hartfalenpatiënten voorkomt erger

iMediSense; proactief monitoren van hartfalenpatiënten voorkomt erger

Hengelo, dinsdag 14 juni 2016 –Thales Nederland start samen met Ziekenhuis ZGT en de Universiteit Twente een pilot project voor iMediSense: een app in combinatie met diverse sensoren voor hartfalenpatiënten. In het project is samenwerking gezocht met Vodafone voor de mobiele verbindingen en zorgverzekeraar Menzis als ondersteuner met de ambitie om na succesvolle afronding van de pilotfase de oplossing verder uit te rollen. De pilot gaat direct van start onder patiënten van Ziekenhuis ZGT.

Over iMediSense
iMediSense is een telemonitoring en patiënt coaching oplossing. Naast registratie door een mobiele app van een aantal gegevens, beantwoordt de patiënt dagelijks een aantal vragen. De informatie wordt verzameld op een centrale, beveiligde server waar de behandelend verpleegkundige en cardioloog inzage krijgen in de trend ontwikkeling van de patiënt, waardoor bij opmerkelijke uitkomsten tijdig kan worden ingegrepen.

Slimme integratie
Er worden al vele gezondheidapps voor smartphone’s aangeboden, voor het meten van de hartslag, bloeddruk, slaapcyclus, gewicht, voeding, beweging enzovoorts. In iMediSense wordt een slimme combinatie gemaakt van al deze technologieën die ook geïntegreerd wordt aangeboden aan het patiënt informatiesysteem van het ziekenhuis.

Praktijkvoorbeeld
Voorbeeld: De patiënt voert dagelijks onder andere zijn gewichtsmeting uit met iMediSense (de meting verloopt middels een bluetooth connectie tussen sensor en app). In drie dagen tijd komt hij drie kilo aan. Dit kan betekenen dat de patiënt teveel vocht vasthoudt. Een duidelijk signaal waarop een cardioloog of verpleegkundige dankzij iMediSense tijdig kan reageren.

Waarom voor hartfaal-patiënten?
Hart- en vaatziekten behoren in Nederland tot de belangrijkste doodsoorzaken. Een op de vier Nederlanders sterft hieraan. Daarom is ervoor gekozen om iMediSense in eerste instantie voor hartfalenpatiënten in te richten. Bij succes van deze eerste pilot zal er ook gekeken worden naar andere toepassingen.

Rol van Thales binnen iMediSense
Andy Swiebel, Business Developer bij Thales Nederland: ‘Als grootste cyber security huis van Europa dat veel werkt in opdracht van overheden hebben wij veel kennis in huis om kritische informatie op een veilige manier uit te wisselen. Veiligheid die ook in de e-health sector een vereiste is om de correctheid van de gegevens en de privacy van de patiënt te waarborgen. Voor iMediSense beveiligen we de informatie uitwisseling en ontwikkelden we de app. ‘’

Patiënten van Ziekenhuisgroep Twente
ZGT zet met de meerjarenbeleidsvisie ZGT2020 in op zorginnovatie. De cardiologen van CARDION, werkzaam in ziekenhuis ZGT, nemen een leidende rol in de observationele studie. Er zijn hiervoor drie cardiologen (dr. Said, dr. Linssen en dr. Idzerda) als studiecoördinatoren aangesteld. Ook is vanuit ZGT een technisch adviseur aangesteld die bekijkt hoe de data geïntegreerd kan worden in de huidige systemen van het ziekenhuis.

Rol Vodafone
Met het pilot project iMediSense levert Vodafone een mobiel platform met 4G connectiviteit, de bijbehorende apparatuur voor de MediSense applicatie en verzorgt het management daarvan om een positieve gebruikerservaring te garanderen. Vodafone heeft al meer dan tien jaar internationale ervaring in de zorg.

Universiteit Twente
De Universiteit Twente neemt de rol van wetenschappelijk research coördinator op zich. Hier wordt voornamelijk gekeken hoe deze eHealth technologie op een praktische manier patiënten kan coachen bij zelfzorg en hoe deze technologie in de medische praktijk zinvol ingevoerd kan worden ter ondersteuning van zorgverleners.

Rol Menzis
Menzis zet zich in voor de leefkracht van mensen. Gezonde en zieke mensen worden ondersteund in het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Daarom ondersteunen wij ontwikkelingen in de zorg, waarbij nieuwe en meer doelmatige, vormen van zorg ontwikkeld worden. Voor Menzis staat daarbij de kwaliteit en klantervaring centraal. Het onderzoek van de Universiteit Twente en de cardiologen van ZGT is daarbij erg belangrijk.