Human Factors

Human Factors

Onderzoekstage/scriptieonderzoek verkeerspsychologie

Begeleider: prof. dr. ing. Willem Verwey


Volg jij een universitaire opleiding in de richting van psychologie en ben je op zoek naar een onderzoekstage/scriptieonderzoek? Dan hebben wij een interessante opdracht voor jou!


Dit ga je doen
Onderzoeksvraag

Hoe zouden tijdelijke verkeersmaatregelen er uit zien als je alleen vanuit de weggebruiker zou redeneren?

Probleemschets

Tijdelijke verkeersmaatregelen bij werken in uitvoering worden uitgevoerd volgens CROW richtlijnen 96a (autosnelwegen) en 96b (overige wegen). Strikte toepassing van die richtlijnen levert niet altijd een wegbeeld op dat duidelijk is voor weggebruikers. Laat staan veilig. Toch hechten opdrachtgevers (overheden) waarde aan strikte toepassing van de richtlijnen.

Achtergronden

Richtlijnen van het CROW staan bij overheden bekend als ‘best practice’ in het werkveld. Ze worden opgesteld door een groep experts die door de organisatie CROW daartoe worden uitgenodigd. De richtlijnen van het CROW hebben geen juridische status, hoewel ze door rechters wel belangrijk gevonden worden. Afwijken van richtlijnen mag. Afwijken moet zelfs, als de situatie daarom vraagt.

Opdrachtnemers in de wegenbouw doen er echter goed aan tijdelijke verkeersmaatregelen volgens de geldende richtlijnen aan te bieden. Opdrachtgevers hechten namelijk veel waarde aan de richtlijnen, omdat die volgens hen de beste garantie bieden op veiligheid. Ze hebben te weinig kennis en/of te weinig tijd om verkeersmaatregelen die van de standaard afwijken op hun waarde te kunnen schatten en kiezen dus voor de veilige optie.

Het probleem voor opdrachtnemers is dus tweeledig:

•Hoe kun je van de bestaande richtlijnen afwijken, of ze creatief interpreteren, zodat tijdelijke verkeersmaatregelen ‘beter’ zijn dan met toepassing van de richtlijnen?

•Hoe biedt je die afwijking zo aan de opdrachtgever aan dat hij ermee akkoord gaat?


De opdracht

Van Rens mobiliteit en Korbee & Hovelynck bieden plaats aan een student psychologie met kennis van Human Factors en/of gedragsbeïnvloeding die in het kader van een onderzoeksstage/scriptieonderzoek kan onderzoeken hoe in een concrete situatie tijdelijke verkeersmaatregelen er uit hadden gezien als niet vanuit de richtlijnen, maar vanuit de weggebruiker zou zijn geredeneerd.

Dit wordt jouw afdeling
Jouw opdracht speelt zich af binnen de afdeling Ontwerp en Advies bij Van Rens mobiliteit. In deze afdeling staat het ontwerpen van verkeersmaatregelen centraal. De sfeer binnen de afdeling is te omschrijven als collegiaal en open.

Dit verwachten we van jou

Voor deze afstudeerstage zijn wij op zoek naar een student die zelfstandig een onderzoek kan verrichten. Daarnaast:

•volg je een relevante universitaire opleiding, bij voorkeur in de richting van psychologie.

•neem je initiatief.

•heb je interesse in verkeersmaatregelen.


Dit mag jij van ons verwachten

In deze functie maak je deel uit van een enthousiast, deskundig team. De sfeer bij Van Rens mobiliteit is open en informeel, binnen een werkomgeving waarin iedereen het maximale uit zichzelf en uit het werk voor de klant weet te halen. Daarbij hechten wij veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. Jij kunt veel leren en ontvangt een passende stagevergoeding.


Meer weten?
Wil je meer weten over deze vacature, neem dan contact op met onze afdeling HR, bereikbaar via ons hoofdkantoor 088 – 03 30 900. Eventueel kun je de vragen ook mailen naar vacatures@vanrensbv.nl.


Solliciteren

Ben je enthousiast geworden over de onderzoekstage/scriptieonderzoek verkeerspsychologie bij Van Rens mobiliteit? Dan zien we jou CV en motivatie graat tegemoet. Je kunt deze mailen naar vacatures@vanrensbv.nl.

Dit zijn wij
Van Rens mobiliteit ontwerpt en realiseert geleiderail, infratechnieken (OV en VRI), permanente bewegwijzering, verkeersmaatregelen en wegmarkeringen. Een vlotte en veilige doorstroming is daarbij ons doel. Met ruim 100 enthousiaste medewerkers verrichten wij deze werkzaamheden vanuit vier vestigingen verspreid over Nederland.