Wetenschapsjournalistiek

Volg het vak wetenschapsjournalistiek en leer hoe je je vakgebied kunt populariseren

Vertellen over wetenschap: veel mensen vinden dat reuze belangrijk en sommigen kunnen dat ook goed. Denk maar aan Robbert Dijkgraaf, de voormalig voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), die afgelopen jaren regelmatig bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) vertelde welke nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap plaatsvinden. Ook zijn televisiecolleges trekken veel kijkers. Dit is populariseren voor een immens groot publiek.

Journalistiek schrijven over wetenschap en technologie is ook een aantrekkelijke manier om niet-vakgenoten te informeren over nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op terreinen als informatietechnologie, gentechnologie of nanotechnologie. Voor wetenschappers is dat een steeds belangrijker wordende vaardigheid. Dat informeren kan zowel via massamedia als dagbladen, tijdschriften en bedrijfsbladen als via internet, twitter of andere sociale media. In het vak leer je een aantal van deze journalistieke vormen eigen te maken en verdiep je je in de rol van de wetenschapsjournalist.

Tijdens het vak besteden we aandacht aan zowel de journalistieke vaardigheden als aan wetenschappelijke kennis en inzicht rond het populariseren van wetenschap en techniek. Tijdens de colleges oefen je vaardigheidsaspecten zoals de opbouw van een artikel, goed Nederlands en interviewtechnieken. Ook besteed je aandacht aan verdiepende theoretische aspecten en reflecteer je op ethische aspecten bij wetenschapsjournalistiek. Je bezoekt een bijeenkomst waar wetenschappers hun bevindingen aan wetenschapsjournalisten presenteren.

Het vak bestaat 7 bijeenkomsten en wordt aangeboden in het 4e kwartaal. Masterstudenten van alle studierichtingen kunnen het vak volgen. De wekelijkse bijeenkomsten bestaan uit hoor- en werkcolleges met de bespreking van je eigen artikelen in redactieteams. Verschillende gastsprekers (wetenschapsjournalisten) leveren een bijdrage. In het eerste deel van de cursus schrijf je een aantal korte teksten over je eigen vakgebied. Je schrijft ook een langer artikel.

Voor meer informatie: dr. Anne M. Dijkstra, a.m.dijkstra@utwente.nl

Zie ook blackboard en Osiris.

Gegevens over het vak:

Vakcode: 1974572000

Omvang: 5 ECTS = 140 uur

Docenten: dr. A.M. Dijkstra, gastdocenten

Wanneer: 4e kwartaal 2015, donderdag 6e + 7e uur (13.45 – 15.30 uur)

Locatie: wordt nog bekend gemaakt

Tentaminering: Beoordeling van opdrachten, inzet voor het vak, elkaar feedback geven in een redactieteam.