Openbare colleges wetenschapsjournalistiek

Openbare colleges wetenschapsjournalistiek

Ben je geïnteresseerd in journalistiek en hoe wetenschappers en de media met elkaar omgaan? In het kader van het vak Wetenschapsjournalistiek organiseert de docent, Anne Dijkstra, van het instituut ELAN, in samenwerking met het UT-nieuws, drie openbare colleges over recente ontwikkelingen in de wetenschapsjournalistiek.

Je bent van harte welkom om één of meerdere colleges bij te wonen. Aanmelden is niet nodig.

Op donderdag 24 april, van 14.45 – 15.30 uur in zaal Carre 3 E, gaat Ditta Op den Dries, hoofdredacteur van het UT-nieuws in op de vragen wat journalistiek is, hoe het UT-nieuws te werk gaat en het belang van onafhankelijke journalistiek. Ditta Op den Dries is sinds drie jaar hoofdredacteur van UT Nieuws. Daarvoor was ze regiojournalist, eindredacteur en chef eindredactie bij De Twentsche Courant Tubantia.

Op donderdag 15 mei, van 14.45 – 15.30 uur in zaal Carre 3 E, vertelt Joost van Kasteren, wetenschapsjournalist en voorzitter van de Vereniging van Wetenschapsjournalistiek en -Communicatie Nederland (VWN) over de verschillende rollen in het veld van de wetenschapscommunicatie, het belang van onafhankelijke wetenschapsjournalistiek en de (internationale) ontwikkelingen in het vakgebied als gevolg van internet en sociale media. Joost van Kasteren is freelance wetenschapsjournalist en schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften over wetenschap, techniek en landbouw. Daarnaast werkt hij in opdracht ministeries, kennisinstellingen en bedrijven. Hij studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen met Voorlichtingskunde als extra vak.

Op donderdag 5 juni, van 14.45 – 15.30 uur in zaal Carre 2G, vertelt Tomas Vanheste, journalist bij de Correspondent over zijn ervaringen als wetenschapsjournalist en gaat hij in op nieuwe vormen van journalistiek zoals de Correspondent dat probeert. Tomas Vanheste studeerde Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving aan de UT en promoveerde daar ook. Voor dat hij de Correspondent begon, werkte hij achtereenvolgens als redacteur bij uitgeverij de Bezige Bij, als onderzoeker bij de gemeente Utrecht en was redacteur bij Vrij Nederland.