Seminarie Vlaamse Onderwijsinspecteurs

Op uitnodiging van de Vlaamse onderwijsinspectie zijn Kim Schildkamp en Marije Meerdink op woensdag 2 september naar Gent afgereisd. Hier vond het tweedaagse seminarie over voor Vlaamse onderwijsinspecteurs. Het centrale thema van dit jaar was 'datagebruik',. Tijdens deze dag konden de deelnemers verschillende plenaire presentaties en workshops bijwonen.

Eén van de workshops ging over de datateam methode, waarin de inspecteurs onder andere kennis konden makende de acht stappen van het stappenplan. Hierbij gingen de deelnemers ook zelf aan de slag met het formuleren van hypotheses bij een fictief probleem: de resultaten voor Engels in klas 4. Een greep uit de bedachte hypotheses: ‘de voorkennis van de leerlingen sluit niet goed aan’, ‘de toetsen zijn van onvoldoende kwaliteit’ en ‘de lestijd wordt niet effectief gebruikt’. Vele plausibele hypotheses die zeker ook in de praktijk onderzocht worden.

Ook werden de onderzoeksresultaten toegelicht tijdens de workshop, waarbij ingegaan werd op de tevredenheid over de methode, de toepasbaarheid door de docenten en de behaalde onderwijsverbetering door de datateams.

Tijdens en na de workshop, die vier keer werd gegeven, kwamen er allerlei reacties los bij de onderwijsinspecteurs: ‘Wat een boeiende workshop’, ‘Het is zo mooi dat docenten geprofessionaliseerd worden in datagebruik’ en ‘Gefeliciteerd met deze zeer interessante workshop!’