Bezoek aan een practicumomgeving: Experimental Centre for Technical Medicine – 22 februari 2008

Op 22 februari heeft een grote groep leerlingen en ouders/familie van Surinaams Hindoestaanse afkomst een verkennend bezoek gebracht aan het Educational and Experimental Centre for Technical Medicine (ECTG) op de Universiteit Twente. In het ECTG kunnen studenten van Technische Geneeskunde zich bekwamen in allerlei vaardigheden die voor hun toekomstige beroep onmisbaar zijn. Met het interactieve bezoek aan een practicumomgeving wordt de bezoekers een kijkje geboden wat studeren ook inhoud. In een practicumzaal leer je bepaalde technieken die naast de theorie belangrijk zijn om je toekomstige werk te kunnen doen.

Tijdens de rondleiding door het lab o.l.v. van 3 studentassistenten krijgt de groep zelf ook uitgebreid de gelegenheid met de medische apparatuur te oefenen. Zo konden zij ervaren dat injecteren en hechten nog niet zo eenvoudig is en dat er echt wel wat oefening nodig is om op een perfecte manier bloed af te nemen of een snee te dichten. Maar alles valt te leren op ‘injectiearmen’ en ‘huidpads’ en het was leuk om dit zelf te proberen. Er zijn een aantal talenten gespot!

Interessant ook om te zien hoe met behulp van een endoscopieapparaat in de luchtpijp en longen gekeken kan worden. Indrukwekkend was de demonstratie van de Human Patient Simulator (HPS), een levensechte pop met ‘menselijke eigenschappen’ zoals ademhaling, pupilreflex en knipperen met de ogen. Met een stethoscoop konden de leerlingen zijn hartslag beluisteren, dit was ook voelbaar aan hals en pols. De HPS lag aangesloten op echte ziekenhuisapparatuur zodat zijn toestand op de monitor te volgen was. Even ging het mis met de ‘patiënt’, op de monitor begonnen lichtjes te knipperen en er klonk een alarmbel. Door adequaat ingrijpen van de student-assistent met hulp van de jonge onderzoekers werd de ‘patiënt’ gereanimeerd.

De leerlingen en hun ouders hebben een kijkje kunnen nemen in het ECTG en zelf kunnen ervaren hoe de TG-studenten praktische vaardigheden op technisch medisch gebied oefenen, dat was een boeiende en bijzondere ervaring.
Na het bezoek aan het Experimental Centre is de hele groep gaan eten bij de mensa om ook dit deel van het studentenleven mee te maken.

Foto’s zijn hier te vinden