Landelijke Groengas dag

Vandaag is het Landelijke Groengas dag. In het hele land worden activiteiten gehouden ter promotie van het rijden op groengas. Dit varieert van een lezing in Utrecht tot een wethouder die mee rijdt op een vuilniswagen op groengas in Leeuwarden. Duurzame Campus draagt haar steentje bij door haar lezers te informeren over deze duurzame brandstof.

Geplaatst: 1 juni 2012

http://www.sxc.hu/pic/l/g/ge/gerard79/1236731_84128003.jpgJe denkt er eigenlijk niet bij na wanneer je ’s ochtends dat eitje bakt. Of wanneer je de thermostaat omhoog draait om het iets draaglijker te maken dat je in je badjas loopt. Zonder aardgas zou dit niet mogelijk geweest zijn. Aardgas, we koken en we stoken erop. Veel minder wordt het echter gebruikt als brandstof voor de auto. Auto’s met een uitsparing voor de gasaansluiting in de bumper zie maar sporadisch voorbij kachelen.

Gelukkig kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor een auto die op gas rijdt. Terecht ook, want naast de veel lagere prijzen is het ook een stuk schoner dan benzine en diesel. Aardgas, dat vroeger vooral een restproduct uit de olieraffinage was, is zoveel schoner dan haar vloeibare alternatieven dat er maar 9% accijns over geheven wordt.

Maar gas kan nóg groener. Onder de niet echt vergezochte naam groengas gaat een brandstof schuil die je in staat stelt klimaatneutraal te rijden, de Nederlandse agrarische sector stimuleert en minimaal 90% minder CO2 uitstoot dan benzine of diesel. Groengas is namelijk een hernieuwbare energiebron die geproduceerd wordt uit afvalwaterslib en biomassa zoals mest en planten. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen kan het dus nooit ‘op’.

Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat groengas de meest optimale brandstof is voor vervoersdoeleinden. Zelfs elektrisch vervoer kan niet op tegen deze manier van duurzaam voortbewegen. Vandaag staat dan ook in het teken van groengas om zoveel mogelijk mensen erover te informeren. Zodat ooit, die gasuitsparing helemaal niet meer zo’n zeldzaam gezicht is.

Benieuwd naar meer feiten over groengas, of wat er vandaag nog meer gebeurt in het kader van de Landelijke Groengas dag? Kijk dan op Groengasmobiel