Twentse e-fiets

TwenteMobielMinder autokilometers op het Twentse wegennet

Werknemers laten auto staan en kiezen voor de fiets dankzij de Twentse e-fiets actie

Sinds de Twentse e-fiets actie kunnen 450.000 autokilometers in het woon-werkverkeer per jaar worden bespaard. Dankzij de actie en inspanningen van de werkgevers gaan steeds meer werknemers nu sportief naar het werk. Zij laten de auto staan en pakken de elektrische fiets. “Ik ben in beweging en tijdtechnisch is het bijna net zo snel als met de auto”, aldus een deelnemer van de actie.

Met de Twentse e-fiets actie wilde Twente Mobiel het gebruik van de elektrische fiets (e-fiets) voor woon-werkverkeer stimuleren en faciliteren. Binnen de actie zijn 240 elektrische fietsen verkocht.
10 % hiervan is gerealiseerd door de UT. Onder alle kopers van een e-fiets is onderzoek gedaan naar het effect van de actie op het aantal autokilometers in de spits.

De kopers waren vóór de aanschaf van de e-fiets overwegend autogebruikers. Ze leggen gemiddeld 11 kilometer enkele reis af. Per werkweek scheelt dit ruim 10.000 autokilometers op de Twentse wegen. De e-fiets is vooral in trek bij werknemers ouder dan 45 jaar (77% van de kopers). De actie bewijst dat de e-fiets een serieus alternatief is voor het woon-werkverkeer.

Twente Mobiel heeft de Twentse e-fiets actie in 2011 voor haar 20 aangesloten werkgevers georganiseerd. Zij stelden hun medewerkers in staat voordelig een elektrische fiets te kopen via de actie. Het voordeel bestond uit een bijdrage van Twente Mobiel en kortingen van de fietsfabrikanten Batavus, Gazelle, Giant, Sparta en Trek en van de fietswinkels van de Twentse Samenwerkende Rijwielhandelaren.

Gezien het succes gaat Twente Mobiel de actie dit jaar zeker een vervolg geven.

Kijk hier naar het videopersbericht van de Twentse e-fiets actie op: