Op de fiets

http://www.sxc.hu/pic/l/q/qu/qute/319768_8498.jpgTerwijl je ’s ochtends het pinetum van de Universiteit Twente doorrolt, belanden de eerste zonnestralen op je gezicht en word je begroet door een grote hoeveelheid bomen, de geur van vers gemaaid gras en de rustgevende vijver. Het kleine beetje slaap dat er zelfs na de douche en een bak koffie nog resteerde verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het fietsseizoen is weer begonnen!

De meeste mensen bereiken hun filosofische hoogtepunt terwijl ze kijken naar de wereld die als een exotische slang voorbij glibbert vanachter een bus-, tram of treinraam. Het openbaar vervoer is heel begrijpelijk een populaire manier van reizen geworden, getuige de massa’s studenten die ’s ochtends door de bus op Lijn 1 worden afgezet op het universiteitsterrein. En waarom ook niet? Voor veel studenten is het gratis, je wordt beschermd tegen de elementen en het openbaar vervoer is relatief veel minder vervuilend dan bijvoorbeeld de auto.

Maar helaas gaat het duurzame aspect lang niet altijd op. Een stadsbus stoot al snel gemiddeld 76 gram CO2 uit per kilometer die jij meereist. Een busritje naar de UT levert de atmosfeer dan al weer snel een flink zakje CO2 op. De trein doet het met 42 gram per persoon per kilometer al een stuk beter, maar wanneer je beseft dat de gemiddelde reisafstand ongeveer 45 kilometer per persoon is, valt ook de trein al gauw als milieuvriendelijke optie af.

Het idee dat “het openbaar vervoer toch wel rijdt”, is een drogreden. Het aantal bussen en treinen dat ingezet wordt is afgestemd op de reisgemiddelden, dus wanneer minder mensen het openbaar vervoer kiezen, zullen er ook minder bussen en treinen worden ingezet. Zo heb je dus zelf in de hand of je ervoor kiest het milieu te belasten, of niet.

Gelukkig is er een alternatief dat dezelfde voordelen biedt, en meer. Nu de zomer er weer aankomt kiezen steeds meer mensen ervoor de fiets te pakken. Niet alleen is dit gratis en geheel milieuvriendelijk, ook krijg je gelijk wat gezonde beweging en als de zon schijnt incasseer je gratis vitamine D. Ook de stress om je aansluiting te halen verdwijnt volledig, en fietsen helpt stress te verlagen doordat het ronddraaien van de trappers een vorm van meditatie is.

Geen enkele reden om je ijzeren ros dus nog te laten verstoffen in de schuur. Vanaf morgen laat je het openbaar vervoer voor wat het is en neem je de fiets. Doe je het niet voor het milieu, dan is het wel om de winterkilo’s er weer af te trappen. En weet je niet hoe je komt waar je wil komen? De fietsrouteplanner biedt altijd uitkomst.

Één ding staat fietsgebruik naar de campus echter nog tegen, en dat is de gelegenheid om je fiets als student goed te parkeren. Vooral rondom het Onderwijs- en Onderzoeksplein. Hier zijn de fietsstallingen dermate ontoereikend dat je riskeert dat je fiets weggesleept wordt. Daarom bij deze ook het verzoek namens de studenten om de fietsstallingen rondom het O&O-plein nog verder uit te breiden. Een beter milieu begint natuurlijk bij jezelf, maar het is altijd handig als de organisatie ook meehelpt !