Een groene stok achter de deur

Er is bijna geen organisatie te bedenken die niet bezig is met vergroenen. Er is altijd wel iemand die er over nadenkt hoe er een slag geslagen kan worden in de richting van verduurzaming van processen, materialen of activiteiten. Maar lang niet altijd wordt de vertaling slag gemaakt van denken naar doen. In Twente zagen ze dat alleen een toezegging niet genoeg is. Mensen hebben meer nodig dan dat. Een fysieke reminder van je belofte om niet alleen aan het heden, maar ook aan de toekomst te denken. Een groene stok achter de deur.

 

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/181840_166709833458990_2134843530_n.jpgMet deze gedachte in het achterhoofd is het groene stokje bedacht. Het idee is simpel, een bedrijf of organisatie krijgt het groene stokje aangereikt, en zegt hiermee toe zich meer toe te leggen op verduurzaming. Er wordt een nulmeting uitgevoerd zodat er beoordeeld kan worden hoe het er op het moment voor staat, en na een bepaalde tijd wordt er weer een meting uitgevoerd nadat men een aantal duurzame maatregelen heeft uitgevoerd. Omdat er zo keihard gemeten kan worden of je echt groen bent bezig geweest, heb je letterlijk en figuurlijk een stok achter de deur.

Zo vindt er dus een ‘groene estafette’ plaats in Twente, van organisaties die het stokje steeds doorgeven aan een nieuwe ‘verduurzamer’. Het kan ook niet anders dan dat het stokje de eerste keer is uitgereikt tijdens de Batavierenrace, Europa’s grootste estafetteloop, die elk jaar van Nijmegen naar Enschede gaat. Ook hier zijn ze dus al bezig geweest met verduurzaming.

Kersverse eigenaar van het groene stokje is Drienerlose Roeivereniging Euros. Gesitueerd aan het Twentekanaal organiseren ze vele activiteiten in het kader van roeien. Zo ook zondag 3 juni 2012. Op deze dag organiseerde D.R.V. Euros haar 6e regatta. Dit is een serie bootraces waar altijd duizenden mensen op afkomen. En juist bij dit soort grote evenementen is het een grote uitdaging om nog veel aan duurzaamheid te winnen, zonder afbreuk te doen aan het evenement zelf.

Matthew Vuijk, één van de organisatoren, geeft aan dat juist de populariteit een lastige maar interessante uitdaging is bij de verduurzaming van de regatta. Met 380 ploegen en 1200 roeiers, en de huidige lijn in de groei van het roeifestijn, is de verwachting dat het volgend jaar wellicht verspreid moet worden over twee dagen. Dat heeft als gevolg dat veel meer mensen moeten blijven overnachten op de camping, waardoor er met veel meer factoren rekening moet worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het sanitair, of het afval dat zo’n overnachting met zich meebrengt.

Al met al een grote kluif voor de organisatoren van de regatta van volgend jaar. Door het grote aantal verwachte bezoekers is het niet de minste taak een vooruitgang te boeken ten opzichte van de nulmeting. Door het initiatief van het groene stokje hebben ze in ieder geval een goede motivatie de komende regatta, ondanks de grote opkomst, de meeste groene ooit te maken.