Solar Team

Het Solar Team Twente is het team dat de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen vertegenwoordigt tijdens de World Solar Challenge. Sinds 2005 neemt het team uit Twente deel aan deze tweejaarlijkse race. Hierbij is het de bedoeling is dat er zo snel mogelijk een afstand van 3021 kilometer afgelegd wordt door de Australische woestijn, waarbij de auto’s uitsluitend aangedreven worden door zonne-energie.

Het achterliggende doel van deze wedstrijd is om onderzoek naar op zonne-energie aangedreven auto’s te promoten. Door telkens met nieuwe ideeën te komen draagt het Solar Team bij aan dit duurzame onderzoek.

Tijdens de World Solar Challenge wordt er gestreden tegen teams van andere universiteiten en bedrijven. Om hoog te eindigen, is het van belang om de zonne-energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Bij het ontwerpen en bouwen van de wagen moet er daarom rekening gehouden worden met de aerodynamica, zonnecellen, accu’s, banden en talloze andere zaken.

Het team bestaat elke editie weer uit andere studenten die een jaar van hun studie opzij zetten om te werken aan een zo succesvol mogelijke race. Daarnaast wordt er samengewerkt met bedrijven uit de regio Twente om er samen voor te zorgen dat de nieuwste technieken optimaal gebruikt kunnen worden voor de wagen.

Bij de eerste deelname in 2005 eindigde het team direct als negende, waarmee ze de beste nieuwkomer waren. Twee jaar later wist het team deze prestatie te overtreffen met een zesde plaats. In 2009 werd de achtste positie behaald, waarna in 2011 het team zijn beste prestatie wist te behalen: met een deelnemersaantal van 37 teams, eindigde het als vijfde.

Zo laten de Universiteit Twente en het Saxion elke twee jaar weer zien voorop te lopen op het gebied van duurzaam vervoer.

Meer informatie over het Solar Team Twente vind je hier