Op naar een FBetere toekomst

https://lh3.googleusercontent.com/-UZRNHO_8PQg/UBAIXli6W0I/AAAAAAACkoo/q2NcoIWxCyQ/s800/eb120724+UT003.JPGHet Facilitair Bedrijf van de Universiteit Twente is al jaren bezig met het invoeren van duurzame initiatieven op de campus. Dit kan uiteenlopen van het gebruiken van elektrische wagens tot het duurzamer maaien van het gras. Duurzame Campus geeft een greep uit een aantal recente innovaties van het FB.

Op het O&O-plein vindt op woensdag 10 oktober 2012 (dag van de duurzaamheid) de officiële opening plaats van een Join the Pipe-watertappunt. Bij het tappunt kunnen studenten, medewerkers en bezoekers gratis kraanwater tappen in een (meegebracht) flesje.

 

Door dit tappunt buiten te plaatsen is het voor iedereen gemakkelijker om een fles te vullen met kraanwater in plaats van voorverpakt water aan te schaffen. Daarnaast is kraanwater beter voor het milieu omdat het geen afval achterlaat en het niet via vrachtwagens over de weg getransporteerd hoeft te worden. Dagelijks belanden er in Nederland ruim 500.000 flesjes op de vuilnisbelt. En dit terwijl Nederland het allerbeste kraanwater ter wereld heeft: goedkoop, duurzaam en lekker!

 

Via Join the Pipe wordt ook aandacht gevraagd voor problemen rondom schoon drinkwater in andere delen van de wereld. Join the Pipe financiert voor ieder kraanwatertappunt ook een waterproject in een ontwikkelingsland.

Inmiddels staan er zo'n 150 Join the Pipe tappunten door heel Nederland van Leeuwarden tot aan Roermond, op zowel binnen- als buiten locaties.

Ook het wagenpark heeft een duurzame verandering ondergaan. Geen vervuilende diesel, maar een schone wagen die geen CO2 uitstoot. De afdeling Logistiek brengt vanaf deze week de post op de Campus rond in een elektrische auto. Iets nieuws is zo’n elektrische auto, een Renault Kangoo ZE, natuurlijk niet. Maar in het kader van DOEN, wordt het wel zichtbaar dat het Facilitair Bedrijf van ‘duurzaamheid’ echt werk maakt! Opladen is geen probleem, want de UT beschikt al over een laadpunt. Die wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de elektrische scooters van het Mobility Lab.

Ook het Sportcentrum blijft niet gespaard in deze verduurzamingsslag. De verlichtingsarmaturen in de hal van het Sportcentrum zijn vervangen door LEDverlichting. Op jaarbasis wordt hierdoor 5100 kWh bespaard, dit komt overeen met het jaarverbruik van een gemiddeld gezin. De oude verlichting moest elke 2 jaar worden vervangen, de nieuwe LEDverlichting is eerst over 15 jaar aan vervanging toe, dit scheelt niet alleen aanschafkosten maar ook werkuren.

Tot slot is ook het groen van de campus nog groener gemaakt. Het gras op de Campus wordt inmiddels gemaaid met bredere maaiers. Dit vermindert het aantal transportbewegingen, maar het gaat ook sneller, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. Daarnaast is de traditionele kunstmest is vervangen door organische bemesting (o.b.v. granen). Kunstmest bevat zouten die belastend zijn voor het milieu.

Tal van duurzame initiatieven dus. Maar het kan altijd FBeter! Daarom blijft het FB bezig met innoveren om de campus zo duurzaam mogelijk te maken. De ontwikkelingen? Die volg je natuurlijk op Duurzame Campus!