Het duurzame Batavierenfeest

De Batavierenrace is elk jaar weer een spektakel van jewelste. Duizenden studenten lopen de enorme afstand van Nijmegen naar Enschede door rustige bossen, langs drukke wegen of op buitenlands territorium. De één spurt met een serieuze blik vooruit om een goede tijd neer te zetten terwijl de ander vrolijk doorhobbelt, grappend met zijn entourage te fiets. Een derde vervloekt z’n gebrek aan discipline en zweert volgend jaar wél te gaan oefenen, terwijl hij vuurrood tegen een boom aanleunt.

Hoe ze de ‘Bata’ ook lopen, ze hebben allemaal één ding gemeen: ’s avonds gaan ze allemaal los op het Batavierenfeest dat gehouden wordt op de campus. Tijdens dit feest wordt de hele campus omgetoverd tot een soort festivalterrein waar duizenden studenten helemaal uit hun dak kunnen gaan. Niet voor niets staat dit feest bekend als één van de grootste studentenfeesten van Europa. Alleen al de uitgestrekte velden vol kampeertentjes moet iedereen een keer gezien hebben.

Helaas is de campus tijdens dit feest niet alleen bezaaid met tenten, maar ook met bijvoorbeeld bekertjes. En dat brengt ons bij een ander aspect van het Batavierenfeest. De consequenties die dit spektakel met zich meebrengt voor het milieu zijn uiteraard niet mis. Alleen al de gigantische hoeveelheid bekers die nodig zijn om de bezoekers in drank te voorzien heeft natuurlijk een duizelingwekkend grote voetafdruk.

Hierdoor heeft de organisatie van het Batavierenfeest ervoor gekozen het feest groener te maken. Wanneer je 8 bekertjes inlevert krijg je namelijk 1 gratis consumptiemuntje, zodat elke financieel bewuste student (en daarmee vrijwel elke student) wel twee keer nadenkt voor hij zomaar z’n beker op de grond gooit. Deze bekers kunnen namelijk weer hergebruikt worden, zodat de voetafdruk van het feest ineens een stuk groener wordt. De slogan van dit jaar is dan ook: Ruim jij je rommel ook op?!

Niet alleen de bekers zijn verduurzaamd, ook de flyers en confetti zijn dit jaar 100% afbreekbaar. Er wordt een minisymposium gehouden over duurzaamheid. Ook worden er afvaleilanden geplaatst door Twente Milieu waar de bezoekers hun afval gescheiden kunnen dumpen. Er zullen medewerkers met hesjes rondlopen om de afvalscheiding zoveel mogelijk te stimuleren. Allemaal dingen om het feest stukje bij beetje helemaal groen te maken.

Dit is een mooi voorbeeld om te laten zien hoe grote feesten te combineren zijn met duurzaamheid. Door het grote bezoekers aantal lijkt het lastig om nog groen bezig te zijn, maar juist door de grote toestroom is dus al in de kleine dingen winst te behalen. Met de 13.000 bezoekers die het Batavierenfeest doorgaans telt kan dat.

Ga jij zelf ook? Vergeet dan niet de actie: 8 bekertjes voor 1 muntje. Zo merk je de verduurzaming van het Batavierenfeest niet alleen in je omgeving, maar ook in je portemonnee!