De zonnige campus

zonenergie

136 kilo. Dat is de hoeveelheid CO2 die de atmosfeer bespaard blijft, elke maand dat je een zonne-energie systeem gebruikt dat 1 kilowattuur opbrengt. In de verwachte levensduur van een dergelijk systeem zou je de CO2-uitstoot terugbrengen met een massa van maar liefst 12 Sumatraanse olifanten.

Maar goed, los van wat er over al die jaren pas bespaard kan worden leven we in het heden, dus moeten we kijken naar hoe we de campus nu duurzamer kunnen maken. Dat is althans wat John Susebeek en Henk van de Wetering van het Facilitair Bedrijf (FB) op de Universiteit Twente dachten. Ze zijn een aantal projecten gestart om zoveel mogelijk de zon te gebruiken om de campus in zijn energiebehoeften te voorzien.

30% van alle energieconsumptie wordt gebruikt om water op te warmen. Met dit in het achterhoofd zijn er bovenop het dak van het Sportcentrum zonneboilers geplaatst om de douches van verwarmd water te voorzien. Wanneer één van de 37 verschillende sportverenigingen op de campus dus weer eens aan het douchen is in het Sportcentrum gebeurt dit 100% duurzaam. Ook het buitenzwembad op de campus wil men in figuurlijke zin(!) vergroenen. Door zonnecollectoren te gebruiken wil het FB de verwarming van het bad overlaten aan de zon, wat een geweldige hoeveelheid energie bespaart. Dit gebeurt op een relatief eenvoudige manier, door een soort terpen in de vorm van windingen te gebruiken waarin het water direct verhit wordt, zodat het gelijk het zwembad ingepompt kan worden.

Ook wil het FB de zon verantwoordelijk maken voor een deel van de gebruikte stroom op de campus. Veel gebouwen op de campus hebben platte daken waar helaas weinig mee gebeurt. Susebeek en Van de Wetering willen met behulp van zogenaamde Photo-voltaïse elementen deze daken gebruiken om energie mee op te wekken. Door eerst een pilot te draaien bovenop de kantine in de Horst, kunnen ze kijken naar het exacte rendement van zonne-energie. De Universiteit Twente zou echter de Universiteit Twente niet zijn als een project als deze niet teruggekoppeld zou worden aan het onderwijs. In samenwerking met Angele Reinders van de faculteit CTW worden studenten gekoppeld aan dit project, zodat dit project niet alleen financiële en duurzame, maar ook academische voordelen biedt.

Zonne-energie stond een tijd lang vooral bekend om de grote investering, die vrijwel alleen bekostigd kon worden door subsidies. De heren van het FB verwachten echter dat door de massale productie in China, en de prijsstijgingen van energie, het kritieke punt van vraag en aanbod elkaar over 2 à 3 jaar al gevonden hebben. Dit betekent dat zonne-energie vanaf dan voor iedereen betaalbaar en dus ook beschikbaar wordt. De vooruitzichten zijn dus niet alleen een duurzame campus, maar ook een goedkope campus. Voor niets komt immers de zon op.