De Batavierenrace

Batavierenrace.jpg

BATA GOES SUSTAINABLE: NIET REDUCEERBAAR, DAN COMPENSEERBAAR!

De Batavierenrace is een enorm evenement wat jaarlijks een fantastische reclame is voor onze campus. Alleen brengt dit qua afval en uitstoot een aantal negatieve punten met zich mee. Wanneer er niet gereduceerd kan worden, moet er worden gecompenseerd vindt de organisatie! Platform Morgen en de Bata Goes Sustainable commissie zijn samen met concrete aspecten gekomen om plezier en duurzaamheid op een uitzonderlijke wijze te gaan combineren

De batavierenrace is elk jaar weer een hoogtepunt voor de deelnemers, voor studerend Nederland en uiteraard voor de campus. Met bijna 9000 deelnemers is de grootste estafetteloop van de wereld jaarlijks weer een gigantisch feest. Waarbij het sportieve gedeelte 's avonds wordt afgesloten met het grootste studentenfeest van de Benelux. Elk jaar is dit evenement weer een enorm succes en fantastische reclame voor onze campus.

Ook op het gebied van duurzaamheid is de organisatie uiteraard actief, zo werken zij samen met het platform Morgen, een landelijk studentennetwerk op het gebied van duurzaamheid. In het verleden heeft ook de toenmalige werkgroep UTduurzaam meegeholpen bij het kijken naar opties tot een groenere Bata. Daarnaast heeft de race haar eigen commissie op het gebied van duurzaamheid, Bata Goes Sustainable, die nadenkt over het vergroenen van dit grote evenement. Maar er valt nog een hoop winst te boeken. Met 9000 deelnemers die onderweg zijn van Nijmegen naar Enschede komen namelijk honderden busjes mee en grote hoeveelheden afval, de twee grootste negatieve aspecten van dit evenement. Op het gebied van afval verzamelt men zowel aan de hand van de overal aanwezige afvalbakken als aan de hand van een busje wat achter de karavaan rijdt en al het zwerfafval verzamelt. De organisatie heeft ook laten weten in de komende jaren behalve het schoon achterlaten van de omgeving ook meer te gaan focussen op het scheiden van afval. De uitstoot van alle busjes is een aspect waar de organisatie zeer weinig invloed op kan uitoefenen, ze zijn hierbij extreem afhankelijk van de ontwikkelingen van de auto-industrie.

Maar aan ambities op het gebied van duurzaamheid geen gebrek bij deze organisatie. Wanneer er niet gereduceerd kan worden, moet er worden gecompenseerd! Platform Morgen en de Bata Goes Sustainable commissie zijn samen met concrete aspecten gekomen als het verzamelen van frituurvet met als doel biodiesel te produceren, energie te wekken uit de beweging van de hardlopers of met 13.000 man op een energieproducerende dansvloer plezier en duurzaamheid op een uitzonderlijke wijze te gaan combineren. Dit zijn aspecten waar de komende vijf jaar volgens de organisatie de grootste uitdagingen liggen. Als de batavierenrace behalve een pronkstuk op het gebied van sport, sfeer en feest ook nog een groot succes op het gebied van duurzaamheid wordt zal dit evenement als groene inspiratie kunnen dienen voor andere grote evenementen!