Elin's ervaring

Decanen, blijf op de hoogte via de Leer & Link nieuwsmail!

Naam: Elin
Bachelor: Civil Engineering

“Als civil engineer ontwerp je innovaties die de maatschappij nodig heeft, van duurzame bruggen tot windmolenparken op zee.”

“Na een bezoek aan de opleiding Civil Engineering tijdens een Open Dag, was ik meteen enthousiast. Het sprak me aan dat het voornamelijk een technische opleiding is en het ook economische en sociale aspecten meeneemt.

De opleiding vind ik bijzonder omdat we aan de slag gaan met concrete en praktische projecten met impact op de maatschappij. We werken samen in studententeams aan real-life opdrachten waarbij je de kennis, die je tijdens vakken leerde in een module, inzet. Tijdens één van de projecten werkten we bijvoorbeeld aan de vernieuwing en verduurzaming van de infrastructuur van de binnenstad van Enschede. We ontwierpen een parkeergarage waarbij we rekening moesten houden met de structuur – is het sterk genoeg? - maar ook met de financiën en de duurzaamheid van de garage.

Als student Civil Engineering kun je werken aan actuele projecten in je eigen studentenstad

Elin

Het was een erg leuke opdracht omdat je bezig bent met een actueel project in je eigen studentenstad waarbij je meteen ziet wat de bewoners eraan hebben. Het liet ook goed zien hoe breed civiele projecten zijn. Binnen de opleiding leer je alles wat een civil engineer moet weten om grote projecten te ontwerpen, bouwen en managen. Denk hierbij aan de bouw & infrastructuur, watermanagement en verkeer & vervoer.

Maatschappelijke veranderingen

De wereld is voortdurend in beweging met klimaatverandering als één van de gevolgen. Als civil engineer moet je daarop inspelen, denk bijvoorbeeld aan energietransitie, waterbeheer en nieuwe regels en wetten in de bouw. Ook wil je ervoor zorgen dat je ontwerpen voor langere tijd impact hebben en je dus geen nieuwe innovaties nodig hebt. Toch is het belangrijk om te blijven innoveren waarbij je rekening houdt met wat de samenleving nodig heeft, denk bijvoorbeeld aan het reduceren van CO2-uitstoot voor de verbetering van het milieu, een bewustere materiaalkeuze en gebruik van hernieuwbare en circulaire bronnen. Daar valt binnen de civiele sector nog veel winst te behalen.  Een belangrijk aspect is ook het realiseren van meer groen in steden. Door het combineren van de woonomgeving met de natuur creëer je een betere balans, waardoor afwatering en luchtkwaliteit verbeteren.

Duurzaamheid binnen de opleiding

In de opleiding is er veel aandacht voor duurzame innovatie, er is zelfs een module aan gewijd. Samen met mijn projectgroep heb ik gewerkt aan het ontwerpen van een duurzame brug. We kregen colleges over de economische, milieu- en sociale aspecten van duurzame ontwikkeling.  Wat ik erg interessant vond was het vak ‘Economic and Environmental Sustainability’, waarin we leerden hoe je de economische en milieugevolgen voor een project over de hele levenscyclus vaststelt.

Meer dan studeren alleen

Tijdens de Open Dagen vertelde ik studiezoekers over mijn opleiding en tijdens de Kick-In introductieweek voor nieuwe studenten organiseerde ik het introductiekamp. Daarnaast werk ik bij Pre-U, een organisatie binnen de UT die activiteiten organiseert voor toekomstige studenten. Ik zorg ervoor dat het nodige materiaal klaarligt voor activiteiten zoals masterclasses, honoursprogramma, workshops, etc. En ik help mee bij de meesterproefbegeleiding van leerlingen op technasia. Deze extra activiteiten maken mijn studentenleven compleet.”