Grand Cooperative Driving Challenge

Picture

GCDC is een unieke internationale wedstrijd die op 14 en 15 mei door TNO wordt georganiseerd. Tijdens de wedstrijd nemen elf internationale teams het tegen elkaar op met auto's die van instrumenten zijn voorzien die coöperatief rijden mogelijk maken.

Een team van de Universiteit Twente doet mee aan GCDC in Helmond en presenteert op de A270 een systeem dat in staat is onder bijna alle omstandigheden zijn snelheid aan te passen op basis van de informatie afkomstig van de hem omringende voertuigen. Het team heet Futurum en is een samenwerkingsverband van de Universiteit Twente, Fontys Automotive en de Universiteit van Waterloo, Canada.

Coöperatief rijden, waarbij auto's onderling met elkaar communiceren en zo steeds automatisch de juiste afstand tussen bewaren, is een mogelijkheid om de veiligheid op de weg te vergroten en het fileprobleem te verminderen. Tijdens de GCDC presenteert team Futurum een systeem dat in staat is om volautomatisch een snelheid te kiezen zodat de wegcapaciteit, comfort en veiligheid verhoogd kunnen worden.

Wat het systeem uniek maakt is dat het ook al werkt als andere auto's er (nog) niet allemaal mee zijn uitgerust. Dit maakt het systeem veel eenvoudiger te implementeren. Bovendien is het systeem van Futurum niet afhankelijk van infrastructuur langs de weg, maar is het wel in staat hiermee te communiceren. Een ander groot voordeel van het systeem is dat het relatief goedkoop is, wat het aantrekkelijk maakt voor de consument.

Zie ook www.gcdc.net.