Marieke Martens

Fotograaf

Emiel Muijderman

Zelfsturende auto's in de toekomst veilig op de weg volgens Enschedese professor (artikel Tubantia)

ENSCHEDE - Volgens prof. dr. Marieke Martens van de Universiteit van Twente is de stap naar veilige volledig zelfrijdende auto's niet zo groot meer.

Een chauffeur die op de snelweg een boek leest of een dutje doet in zijn auto. De auto stuurt zelf en reageert ook zelf op snelheidsveranderingen van voorliggers. We kunnen er niet meer omheen. De zelfsturende auto komt eraan. „Langzaamaan nemen auto’s steeds meer taken over van de mens, technologisch is de stap naar deze volledig zelfrijdende auto niet zo groot meer. Maar de overgang gaat geleidelijk. Eerst moeten mens en auto leren om samen te werken.”

Rijsimulator
In de rijsimulator van het Virtual Reality Lab op de Campus van de UT vergelijkt ze de verschillende systemen die techneuten bedenken om chauffeurs te ondersteunen bij het rijden en onderzoekt ze wat het effect is van de nieuwe technologieën op de mens. Zoals bijvoorbeeld de camera die kijkt naar de belijning op de weg en de chauffeur waarschuwt als hij over de streep rijdt. Of het systeem dat de chauffeur vertelt dat hij te dicht op zijn voorganger rijdt. Met behulp van video’s en praktijkobservaties meet ze het gedrag van mensen op deze nieuwe hulpmiddelen. Ook onderzoekt ze hoe andere automobilisten, fietsers of voetgangers reageren op mensen in een automatisch rijdende auto.

Toekomst
Het is bepaald niet haar streven dat er in de toekomst alleen nog maar zelfrijdende auto’s op de weg rijden. „Maar in bepaalde situaties kan het handig en veilig zijn. Op een saaie snelweg bijvoorbeeld.” De hoogleraar is er trots op dat Universiteit Twente ook meedoet aan een groot internationaal onderzoeksproject naar een systeem, waarbij de auto deels zelf rijdt. „De bestuurder wordt gewaarschuwd wanneer hij zelf het stuur weer over moet nemen. Minister Schultz van Haegen wil wel toestaan dat we deze zelfrijdende auto op de weg gaan testen. De Rijksdienst voor wegverkeer onderzoekt nu onder welke omstandigheden we dit mogen doen.”