Voormalig UT-student Rik Schakenbos wint KIVI Cuperusprijs

Cuperusprijs

Rik Schakenbos

Voormalig UT-student Rik Schakenbos wint KIVI Cuperusprijs!

De Cuperusprijs is een prijs die eens per twee jaar wordt uitgereikt voor het beste afstudeerwerk in verkeerskunde en vervoerstechniek, gemaakt aan een Nederlandse universiteit. Dit is een initiatief van de afdeling Verkeer en Vervoer van het KIVI (samen met CROW, DHV en ProRail); Karst Geurs, Professor bij het Centre for Transport Studies aan de Universiteit Twente, heeft Rik Schakenbos voorgedragen voor de Cuperusprijs.

Schakenbos, voormalig student Civiele Techniek (bachelor) en Civil Engineering and Management (master) aan de UT, studeerde af binnen de reizigerstak van de NS. Hij kreeg een 9 voor zijn scriptie en resultaten van zijn scriptie zijn ook gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Transport Policy.

“Met mijn werk kreeg de NS meer inzicht in overstapmomenten op de stations”, zegt Schakenbos. “Ik heb onderzocht hoe de overstapmomenten ervaren worden door reizigers en hoe de aansluitingen met bus, metro en andere treinen zijn. Mijn werk was een puzzelstukje in het megaplan van de NS over verkeersmodellering. De prijs is een fantastische erkenning voor mijn werk, ik ben erg trots.”

Schakenbos trad na zijn afstuderen in dienst van de NS. Hij is nu onderzoeker bij NS Stations.

De bekendmaking van de winnaar vond plaats op 2 november tijdens het diner van het Nationaal verkeerskundecongres 2016 (NVC Diner 2016). Op de congresdag van 3 november presenteerden de genomineerden de scipties en was er ruimte voor vragen en discussie.

Rik heeft gewonnen met zijn scriptie Valuation of a transfer in a multimodal public transport trip | Rik Schakenbos (Universiteit Twente).