UT-Drones inspecteren isolatieprestaties en zonnepanelen

droneDe Universiteit Twente helpt bouw- en infrabedrijven het werk te vereenvoudigen. Drones met infraroodcamera’s inspecteren wegen, gebouwen en zonnepanelen.

De Universiteit Twente en de TU Delft werken samen aan de inzet van drones voor gebruik in de bouwsector. “Ons doel is om de bouwsector te laten zien dat een drone met een infraroodcamera bij bouwprojectbeheersing en inspecties ingezet kan worden”, zegt Bram Entrop, universitair docent aan de UT. “Ook willen we de overheid laten zien dat de potentie van drones groot is en dat Nederland door strenge regelgeving niet de boot moet missen of techniek in de weg moet staan.”

Inspecties van gebouwen vinden nu plaats met handcamera’s. Infraroodbeelden geven aan waar warmte weglekt, zodat de isolatie gericht verbeterd kan worden. Drones kunnen dat proces versnellen. In de wegenbouw kunnen de drones de temperatuur van vers gelegd asfalt snel in kaart brengen. Op basis daarvan kunnen de bouwbedrijven besluiten wel of niet te walsen.

Dezelfde infraroodcamera’s kunnen ook de werking van zonnepanelen controleren.  “Bij zonnepanelen denken we dan niet alleen aan woningen, maar ook aan de gigantische velden met zonnepanelen zoals je die bijvoorbeeld in Amerika ziet”, zegt Entrop: “Een drone met een thermische camera aan boord kan de temperatuur in de cellen eenvoudig meten en dus defecten opsporen.”

Source:

Duurzaam Bedrijfsleven 25 April 2015