Toekomstlab' op campus van Universiteit Twente

Link Magazine, special Oost-Nederland, oktober 2005

Eind november krijgt de toekomst een eigen onderkomen. Dan gaat op de campus van de Universiteit Twente (UT) het laboratorium van de T-XChange Cell open. Het begon twee jaar geleden als een samenwerkingsverband tussen defensie-elektronicabedrijf Thales Nederland in Hengelo en de UT, met als doel wederzijds innovaties te versnellen door het uitwisselen van kennis. Inmiddels hebben ontwerpbureau Indes en Vrest in Enschede zich aangesloten. Indes houdt zich sterk bezig met de gebruikersaspecten van zijn industriële ontwerpen en Vrest is zelf ontstaan uit een samenwerking, namelijk die tussen ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, medisch-technologisch conceptontwikkelingsbedrijf Kunst & van Leerdam Medical Technology en de UT, allen te Enschede. Vrest houdt zich bezig met de toepassing van virtual reality in het medisch onderwijs. Thales bezit uitgebreide expertise op het gebied van virtual reality voor het ontwikkelen van complexe systemen, zoals commandocentrales, multi-functieradars en flight simulators . En aan de UT vindt onderzoek plaats naar diverse toepassingen van virtual reality, het nabootsen van de werkelijkheid met input van zo veel mogelijk zintuigen, dus niet alleen visueel maar ook met geluid en tastzin.

Dit alles komt nu samen in de T-XChange Cell, vertelt Dick Arnold, directeur research & technology van Thales Nederland en voor T-XChange parttime gestationeerd bij de UT. 'Met behulp van interactieve methoden en technieken als virtual reality kunnen we scenario's bouwen en die vervolgens in games op hun kritieke ontwerpideeën toetsen.' Er lopen inmiddels twee pilots, waarvan een op het gebied van 'urban mobility', waarin innovatieve vervoersconcepten worden onderzocht op hun gebruikersaspecten: hoe maken bijvoorbeeld jonge gezinnen gebruik van die nieuwe concepten in hun constante race tegen de klok om hun gezin draaiende te houden? De tweede pilot betreft een vervolg op de virtuele liesoperatietrainer die door Vrest is ontwikkeld: daarmee kunnen studenten geneeskunde een liesbreukoperatie realistisch trainen zonder dat meteen beslag hoeft te worden gelegd op een echte operatiekamer en echte patiënten. Een eerste hoofdthema van de T-XChange Cell wordt security , meldt Arnold. 'De Cell kan bijvoorbeeld als een regionaal crisiscentrum een rol spelen bij de opleiding van crisisteams voor onder meer calamiteitenbestrijding. Met virtual reality kan dat heel realistisch.'

Op 24 november vindt de officiële opening plaats van het 250 vierkante meter grote laboratorium. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken stelde eind vorig jaar ruim zeven miljoen euro beschikbaar voor vijf regionale innovatieprojecten, waaronder de T-XChange Cell. Deze financiële impuls van ruim een half miljoen euro wordt, aangevuld met bijdragen van de deelnemers, gebruikt voor de inrichting van het lab, de twee pilots en het schrijven van een businessplan. Het 'toekomstlab' moet niet vergeten zijn eigen toekomst zeker te stellen.