08-03-2013 Hagenpark ontwerp by Bram Entrop in Tubantia

Hagenpark krijgt een duurzame ‘reuzenmolshoop’

Tubantia geplaatst op 08 maart 2013

1

Het ontwerp voor het Natuurhus. Het gebouw komt in het Hagenpark dat de komende tijd op de schop gaat.

ALMELO – Het Natuurhus in het Almelose Hagenpark krijgt de vorm van een reuzenmolshoop. Ontwerper van het nieuwe, duurzaam gebouwde onderkomen voor de diverse in Almelo actieve natuur- en milieuorganisaties is UT-student Casper Conradi.

Het Natuurhus krijgt twee etages. Het frame van het gebouw zal uit staal bestaan. De wanden worden opgetrokken uit strobalen van een halve meter dik. Binnen worden ze afgewerkt met leem en aan de buitenkant met hout.

Casper: „Voordeel van strobalen is dat ze gemakkelijk zijn te verplaatsen. Je kunt ruimten snel anders indelen. Bij de bouw van het Natuurhus is dat van extra belang, omdat het werk vooral door vrijwilligers van de Almelose natuur- en milieuorganisaties wordt uitgevoerd.”

Wat het project voor hem extra boeiend maakt, is dat hij ook de buitenkant vorm mag geven. Deels komt het Natuurhus onder de grond te liggen. Koepels in het dak zorgen voor voldoende lichtinval.

Aan de voorkant komt een pui met driedubbel glas die - geheel in stijl - wordt ondersteund door bomen. Gras dienst als dakbedekking. Casper: „Je kunt er gemakkelijk overheen lopen. Kinderen mogen er op spelen.”

In het Natuurhus komt mogelijk ook een restaurant. Niels Mulder van onder andere Café Nielz heeft belangstelling getoond voor het beginnen van een biologisch restaurant.

Het gebouw kost 1,3 miljoen euro. Van dat bedrag is 90 procent binnen. Dat is inclusief de waarde van het werk van vrijwilligers, zegt voorzitter Frank van Marle van de Stichting Natuurhus Almelo, waarin NIVON, IVN, Astrona, Iemenschoer, KNNV en Groei & Bloei participeren.

De bouw begint eind dit jaar en wordt eind 2014 opgeleverd.

Casper Conradi is door Bram Entrop begeleidt in deze ontwerpopdracht.