BRI Workshop Design for Variety

Steeds meer bouwbedrijven in Japan, Amerika, Groot-Brittannië maar ook in Nederland zien het potentieel van klantgerichte bouwconcepten. De vraag naar variëteit maar ook de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt heeft ertoe geleid dat ontwerpstrategieën gebaseerd op modulariteit en platform concepten in de bouw (opnieuw) in de belangstelling staan.

Om die reden organiseerde de Universiteit Twente in samenwerking met het tijdschrift Building Research & Information (BRI) op 11 december 2007 de workshop Design for Variety. Vijftien deskundigen op het gebied van mass-customization in de bouw namen deel aan deze workshop. Dr. Tim Brady van de University of Brighton ging tijdens deze workshop in op ervaringen die Britse bouwbedrijven met mass-customization hebben opgedaan bij het grootste bouwproject van Europa: de bouw van Heathrow Terminal 5.

Tijdens deze workshop concentreerde de discussie zich op vier thema’s:

·

Wat zijn de drivers voor mass-customization in de bouw (inclusief de vraag: wat is mass en wat is customization?).

·

Onder welke voorwaarden is een succesvolle implementatie van mass-customization in de bouw mogelijk?

·

Wat zijn de consequenties van mass-customization voor de organisatie en het management van bouwprojecten?

·

Wat kan de bouw leren van andere industrieën?

BRI Workshop