26-06-2013 award europese rekenkamer 2013 voor Mieke Hoezen

AWARD EUROPESE REKENKAMER VOOR MIEKE HOEZEN

Promotieonderzoek valt in de prijzen

26 juni 2013

Onderzoekster Mieke Hoezen heeft van de Europese Rekenkamer de European Court of Auditors (ECA) Fabra Award ontvangen. Hoezen kreeg deze prestigieuze prijs voor haar proefschrift The competitive dialogue procedure: negotiations and commitment in inter-organisational construction projects. Dit promotieonderzoek voerde ze uit binnen de vakgroep Construction Management and Engineering (faculteit CTW) aan de Universiteit Twente.

Het was de tweede keer dat de Europese Rekenkamer, die de begroting van de Europese Unie controleert, de prijs uitreikte. Hoezen ontving de award tijdens een ceremonie in Luxemburg, geleid door voorzitter Vítor Caldeira. Doel van de prijs is stimulans en erkenning voor onderzoek naar auditing (de controle van een organisatie) in de publieke sector.
Volgens de selectiecommissie draagt het proefschrift van Hoezen bij aan auditing in een Europese context. Hoezen onderzocht de effectiviteit van Europese instrumenten op het gebied van aanbestedingen en de rol van de concurrentiegerichte dialoog daarin. Het onderzoek sluit daarmee aan op de missie en waarden van de Rekenkamer.

Praktische relevantie
Hoezen, momenteel werkzaam voor Rijkswaterstaat, voelt zich gevleid. “Dit is een grote eer. Ik ben nooit de wetenschap ingegaan om slechts wetenschappelijk mijn bijdrage te leveren. Het is altijd mijn missie geweest met een been in de maatschappij te staan en dus ook praktische relevantie te bieden.”
“Ik vind dat overheidsinstanties, in Nederland, maar ook elders in Europa, veel meer
evidence-based moeten werken. Beleidsmakers zouden meer geïnteresseerd moeten zijn in de effectiviteit van het beleid en de doelmatigheid van bestede middelen. Dat de Europese Rekenkamer juist ook de methode origineel en weldoordacht vindt, moedigt me aan op deze wijze mijn werk te blijven doen. Ik hoop dat ook andere overheden hun processen goed (gaan) evalueren, om zo de efficiëntie van ingezet beleid te vergroten.”

Op de
website van de Europese Rekenkamer zijn onder andere een interview en een digitale versie van het proefschrift van Mieke Hoezen te vinden.