CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

Werkbezoek Minister-president Mark Rutte in SmartXp lab

Op 6 april jl. heeft minister-president Mark Rutte een werkbezoek gebracht aan de Universiteit Twente. Het bezoek stond in het teken van ‘kennis-kunde-kassa’ en vond grotendeels plaats in het SmartXp lab van CTIT. Rutte prees de regio Twente en het ondernemende klimaat op de universiteit: "Ik ben érg onder de indruk." 

Tijdens zijn bezoek heeft Rutte kunnen ervaren wat open innovatie in Twente betekend. Ondernemende studenten toonden hoe zij studie en ondernemerschap combineren. Paul Havinga, EWI onderzoeksgroep PS en oprichter van het bedrijf Ambient Systems, liet zien dat fundamenteel onderzoek en ondernemerschap perfect naast elkaar kunnen bestaan. Tijdens de lunch spraken o.a. Peter Apers, Iddo Bante, Dave Blank en Ed Brinksma met Mark Rutte over het stimuleren van ondernemerschap in een onderwijs- en onderzoeksomgeving, het benutten van kansen tot samenwerking met bedrijven en hoe om te gaan met het grensvlak publiek/privaat.

De minister-president prees de manier waarop de Universiteit Twente als universiteit toegepast onderzoek, fundamenteel onderzoek en ondernemerschap combineert. "Ik ben érg onder de indruk." De UT is volgens Rutte in Europa één van de weinige succesvolle voorbeelden op dit terrein en een 'voorloper van Nederland' als het gaat om het vermarkten van onderzoek. Rutte gaf toe dat hij voordat hij naar de UT kwam, wat vraagtekens had of het vermarkten van kennis en innovaties niet ten koste zou gaan van het fundamentele onderzoek, dat volgens hem van essentieel belang is. Aan het eind van het werkbezoek meldde de minister-president dat hij op dit gebied volledig is gerustgesteld.

Anne Flierman sprak na afloop over een zeer geslaagd werkbezoek. "Rutte was oprecht geïnteresseerd. We hebben kunnen laten zien dat we op de UT goed zijn in ondernemerschap en dat we dat voor elkaar krijgen door stug vol te houden, goed te organiseren en door te bouwen op de dingen waar we goed in zijn. Bij ons is dat de ICT en de bio- en nanotechnologie in combinatie met de gedrags- en maatschappijwetenschappen."

Diverse vertegenwoordigers van de pers waren bij het bezoek aanwezig. Woensdagavond 6 april was een reportage van het bezoek te zien bij 'In de Wandelgangen' op RTV OOST en op Radio Oost. Donderdag 7 april stond er een artikel in Tubantia en binnenkort kunnen we artikelen terugvinden in het Financieel Dagblad, Elsevier, Intermediair en Link Magazine.