CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

UT-er Apers wint grote Europese ICT-competitie

‘Europa wil de leiding nemen op ICT gebied’

Prof. Peter Apers van het UT-onderzoeksinstituut CTIT en het 3TU-centrum NIRICT is een tevreden man. Als vertegenwoordiger van een internationaal consortium van universiteiten en grote bedrijven won hij, vlak voor Kerstmis, een spannende slag om een forse subsidie die de Europese ICT veel concurrerender moet maken. “Het was echt spannend. In Boedapest moesten wij ons voorstel presenteren aan een soort jury. Die kregen ook de andere ideeën te horen. Nog diezelfde avond kwam de uitslag: onze groep had gewonnen. Het leek wel Idols.”

‘Onze groep’ is een samenwerkingsverband uit vijf landen, waaronder Nederland. Nederlandse deelnemers zijn Philips, de 3TU en Novay, het vroegere Telematica instituut, CWI en TNO-ICT en bedrijven uit PointOne. Onder de buitenlandse deelnemers namen als KTH Stockholm, VTT Finland, Fraunhofer in Duitsland en INRIA in Frankrijk en bedrijven als Siemens, Deutsche Telekom, Nokia, Ericsson, SAP, Alcatel-Lucent en Thomson.

EIT.ICTLabs
Het consortium met de weinig fantasierijke naam EIT ICT Labs deed mee aan een door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) uitgeschreven competitie: wie heeft het beste voorstel om Europa een mondiaal leidende rol te bezorgen in verdere ontwikkeling van ICT? De inzet was een jaarlijkse subsidie van 22 miljoen euro gedurende minstens zeven jaar. Vergelijkbare competities waren er op de terreinen ‘energie’ en ‘klimaat’. Die werden overigens ook gewonnen door consortia met Nederlandse deelnemers.

Het voorstel van ICT Labs voorziet in versnelde ontwikkeling en vermarkting van innovatieve ICT-producten en –diensten, in de eerste plaats ten bate van welbevinden en gezondheid van een - vergrijzende - bevolking. Maar ook ‘plezier’ zal niet worden vergeten. “Fun betekent ook kwaliteit van leven. Waarom zouden alle games steeds uit de VS moeten komen?”, aldus Iddo Bante, directeur van het CTIT en medebedenker van het winnende voorstel. En dat is, in een notendop, waar het allemaal om draait: Europa moet, zoals jaren geleden al in Lissabon afgesproken, de meest concurrerende kenniseconomie van de wereld worden. De leidende rol van de VS moet worden overgenomen en niet door Azië. Op die manier moet de Europese economie in een hoger groeitempo komen en moeten er fors wat arbeidsplaatsen bijkomen.

“Veel mensen denken dat we de innovaties in de informatie- en communicatietechnologie nu wel zo’n beetje gehad hebben. Niets is minder waar”, aldus Apers. “ICT staat in het hart van zowel mondialisering als individualisering. Er zullen veel meer apparaten op de markt komen met explosieve gevolgen voor internet, omdat veel van die apparaten daarop aangesloten zullen worden. Tegelijkertijd moet ICT vergroenen, energiezuiniger worden en gebruiken van andere energie dan die uit fossiele brandstoffen. In die zin kun je de toekomst van ICT zelfs zien als schakel tussen noodzakelijke ontwikkelingen op de terreinen energie en klimaat.”

Medical monitoring (CTIT Progress Report)

Het winnende consortium, dat overigens zelf een drievoud van het toegekende subsidiebedrag zal moeten investeren, wil innoveren door de periode tussen idee en beschikbaarheid op de markt aanzienlijk te verkorten. Dat heeft ook consequenties voor de academische opleidingen. Die dienen voortaan echt ondernemende afgestudeerden afleveren. Mensen die risico’s durven nemen. Er moeten professionals worden opgeleid die zowel technologische als ondernemende vaardigheden bezitten. Daartoe komen er ook multidisciplinaire netwerken, waarin onderzoekers, ingenieurs, economen, sociale wetenschappers en industrieel ontwerpers samen komen.

Hoewel aan de kant van het bedrijfsleven multinationals bij de initiatiefnemers behoren, is het niet de bedoeling dat zij de innovaties afschermen. “In tegendeel”, zegt Iddo Bante, “het is de bedoeling dat het een open innovatie netwerk wordt waarin nadrukkelijk ook het midden- en kleinbedrijf een rol speelt. EIT zal ook de kleinere bedrijven helpen om makkelijker de internationale (niche)markt op te kunnen.”

Juist omdat veel producten en diensten nog ontwikkeld moeten worden, is er over heel concrete uitkomsten niet heel concreet iets te zeggen. Het gaat om producten en diensten voor welzijn en gezondheid, zeker in de preventieve sfeer. Maar ook om de vorming van virtuele buddy-groepen die elkaar ‘bewaken’ bijvoorbeeld, zodat niet meteen professionele – dus prijzige – hulp hoeft te worden ingeroepen. Of om veel meer thuisanalyse van mensen met een chronische aandoening als suikerziekte. En wat plezier betreft: wat te denken interactieve games of van een standaardhotelkamer die zich qua sfeer helemaal aan de gast aanpast of winkeletalages die werken als touch screen?

www.eitictlabs.eu