CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

Drie maal raak voor CTIT spin-off Ambient

3x raak voor CTIT spin-off Ambient Systems

Drie mooie successen bevestigen de potentie en groeiambities van CTIT spin-off Ambient. Donderdag 24 mei ontving oprichter Paul Havinga de ICTRegie Award 2007. Eind april is Drienerlo Investments toegetreden als aandeelhouder, waarmee Ambient het kapitaal heeft om de groei te financieren en vanaf begin dit jaar is het management versterkt met CEO Hans van der Hoek, die eerder UT spin-off No Wires Needed sterk wist te laten groeien en voor 145 miljoen euro verkocht aan Intersil.

Ambient Systems is een prachtig voorbeeld van wat we in Nederland veel meer willen zien: geavanceerd onderzoek omzetten in succesvolle bedrijvigheid en werkgelegenheid. Ambient maakt zelflerende fijnmazige netwerken, waarin "dingen" informatie via elkaar doorsturen. Het Ambient netwerk maakt naast het bedrade internet van computers een draadloos internet van "dingen" mogelijk. De netwerken hebben vele toepassingen, vooral in Check & Trace, meten en volgen. Bijvoorbeeld van goederen wordt tijdens transport voortdurend de temperatuur gemeten en opgeslagen, en tevens kan de locatie waar ze zich bevinden vastgesteld worden. Daarnaast worden de Ambient systemen onder andere toegepast voor de klimaatbeheersing en muizenplaagbestrijding bij opgeslagen cacaobonen, diefstalpreventie tijdens waardetransport (zoals laptops), en voor de uniformering van papierverbruikdetectie en onderhoudsplanning van kopieerapparaten - ongeacht welk merk of type.

 Martin Rem, juryvoorzitter van de ICTRegie Award: "Ambient Systems is voortgekomen uit baanbrekend onderzoek aan de Universiteit Twente, dat daar onder andere in het Europese EYES project is verricht. Ambient Systems heeft sinds zijn oprichting in 2004 op overtuigende wijze een totaal nieuw soort computersystemen op de markt gebracht, die inmiddels zeer succesvol in allerlei toepassingen zijn ingezet. Deze intelligente draadloze sensornetwerken maken productie en logistiek efficiënter en zorgen voor talrijke nieuwe diensten."

 Versterking met dubbele groei-ervaring
De commerciële doorbraken van Ambient in 2006 bleven niet onopgemerkt. Verschillende investeerders klopten aan om Ambient's groei te financieren. Eind april werd overeenstemming bereikt met Drienerlo Investments, een investeringsmaatschapppij van een aantal oud UT'ers, gericht op jonge innovatieve bedrijven. Geert-Jan Bruinsma, directeur van Drienerlo Investments: "Ambient ligt nu op volle snelheid en wij verwachten een wereldwijd succes. Wij brengen naast geld, waar nodig, onze ervaring en netwerken in". Als oprichter van Booking.com weet Bruinsma wat er komt kijken om een bedrijf naar forse marktwaarde te laten groeien, en zal zijn ervaring inbrengen als commissaris. Wie dat ook weet is Hans van der Hoek, die eind 1998 op een vergelijkbare moment in de ontwikkelfase door de oprichters van No Wires Needed aangetrokken werd als directeur. Van der Hoek is sinds januari van dit jaar de CEO van Ambient: "Ik zie veel overeenkomsten tussen No Wires Needed indertijd en Ambient nu. Slimme mensen, voorop lopend met een snelle en onderscheidende implementatie van nieuwe technologie, waarvoor alle experts een enorme markt voorzien."

 Meer informatie op www.ambient-systems.net en www.ictawards.nl