CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

4x raak voor draadloze UT spin-off Ambient Systems (information in Dutch)

ambient-logo

Ambient-header

Ambient-webpage

Vier mooie successen bevestigen de potentie en groeiambities van UT spin-off Ambient. Woensdag 20 juni ontving oprichter Paul Havinga de Van den Kroonenbergprijs. Op 24 mei werd hem de ICTRegie Award 2007 uitgereikt. Eind april is Drienerlo Investments toegetreden als aandeelhouder, waarmee Ambient het kapitaal heeft om de groei te financieren en vanaf begin dit jaar is het management versterkt met CEO Hans van der Hoek, die eerder UT spin-off No Wires Needed sterk wist te laten groeien en voor 145 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse Intersil.

Onder de goedkeurende ogen van Minister Maria van der Hoeven licht juryvoorzitter Gé Klein Wolterink de Van den Kroonenbergprijs toe: “Naast lof voor de in diverse toepassingen reeds operationele innovatieve technologie en de heldere marktvisie, zijn wij bijzonder onder de indruk van de aanpak van Paul Havinga als ondernemer en wetenschapper. Hij zet in de basis een prachtig bedrijf neer en scoort eerste successen, en trekt met een concreet business plan extern kapitaal en een ervaren ondernemer aan om samen met hem het bedrijf verder te laten groeien. Hij is voor ons daarmee een voorbeeld voor andere (technische) ondernemers, dat je niet alles zelf moet willen doen als je er het maximale uit wilt halen.”

Ambient Systems is in 2004 als spin-off onderneming van de Universiteit Twente opgericht en ontwikkelt intelligente draadloze sensornetwerken. De sensornetwerken zijn opgebouwd uit tal van sensoren die draadloos met elkaar verbonden zijn. De netwerken hebben vooral toepassingen in de logistiek. Zo wordt het systeem onder andere toegepast voor het bewaken van temperaturen in de vleesverwerkende industrie. Maar de technologie heeft ook toepassingen gevonden bij muizenplaagbestrijding en de opslag van bederfelijke waar, zoals cacaobonen in de haven van Amsterdam. Ook kan het ingezet worden voor diefstalpreventie tijdens waardetransport (zoals kratten met laptops of mobiele telefoons), en voor klimaatbeheersing in gebouwen. Ambient Systems heeft ook internationaal succes. Eén van de meest aansprekende internationale klanten is de Australische overheid, die de kwetsbare natuur van het Great Barrier Reef continu bewaakt met behulp van Ambient’s draadloze sensornetwerken. Martin Rem, juryvoorzitter van de ICTRegie Award: "Ambient Systems is voortgekomen uit baanbrekend onderzoek aan de Universiteit Twente, dat daar onder andere in het Europese EYES project is verricht. Ambient Systems heeft sinds zijn oprichting in 2004 op overtuigende wijze een totaal nieuw soort computersystemen op de markt gebracht, die inmiddels zeer succesvol in allerlei toepassingen zijn ingezet. Deze intelligente draadloze sensornetwerken maken productie en logistiek efficiënter en zorgen voor talrijke nieuwe diensten."

Versterking met dubbele groei-ervaring

De commerciële doorbraken van Ambient in 2006 bleven niet onopgemerkt. Verschillende investeerders klopten aan om Ambient's groei te financieren. Eind april werd overeenstemming bereikt met Drienerlo Investments, een investeringsmaatschappij van een aantal UT alumni, gericht op jonge innovatieve bedrijven. Geert-Jan Bruinsma, directeur van Drienerlo Investments: "Ambient ligt nu op volle snelheid en wij verwachten een wereldwijd succes. Wij brengen naast geld, waar nodig, onze ervaring en netwerken in". Als oprichter van Booking.com weet Bruinsma wat er komt kijken om een bedrijf naar forse marktwaarde te laten groeien, en zal zijn ervaring inbrengen als commissaris. Wie dat ook weet is Hans van der Hoek, die eind 1998 op een vergelijkbare moment in de ontwikkelfase door de oprichters van No Wires Needed aangetrokken werd als directeur. Van der Hoek is sinds januari van dit jaar de CEO van Ambient: "Ik zie veel overeenkomsten tussen No Wires Needed destijds en Ambient nu. Slimme mensen, voorop lopend met een snelle en onderscheidende implementatie van nieuwe technologie, waarvoor alle experts een enorme markt voorzien."

UT Spin-off

Paul Havinga is op dit moment 50% van zijn tijd werkzaam bij Ambient Systems en 50% bij de UT. Daar is hij Universitair Hoofd Docent bij de leerstoel Computer Architecture for Embedded Systems (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica). Hij maakt met zijn onderzoeksgroep deel uit van het CTIT.

De band met de UT blijkt verder nog uit het feit dat van de 15 medewerkers van dit moment er 12 afkomstig zijn van de UT. Daarnaast is de UT aandeelhouder van Ambient Systems en de nieuwe externe aandeelhouder Drienerlo Investments is een investeringsmaatschappij van een aantal UT alumni.

Spin-off beleid is een belangrijke peiler van de UT. CTIT heeft hiervoor een business accelerator, aangetrokken: Roel Reintsema. Hij is bij Ambient Systems betrokken sinds eind 2005. Roel Reintsema heeft een belangrijke rol gespeeld in de commerciële doorbraken van Ambient in 2006 en in het uitwerken van de plannen waar de investeerders en Van der Hoek uiteindelijk op ingestapt zijn. Hij werkt inmiddels aan het opbouwen en klaarstomen van een aantal nieuwe veelbelovende CTIT spin-offs.

Ambient Systems is een snel groeiende, kennisintensieve onderneming die een sterke band heeft met de UT en is daarmee een uitstekend voorbeeld van kennisvalorisatie.

Contact voor de pers:

Contactpersoon voor de pers:
Dr. Paul Havinga, tel 0653 161099, havinga@ambient-systems.net, en
Hans van der Hoek, tel 0653 901579, vanderhoek@ambient-systems.net
Meer informatie op www.ambient-systems.net