CTIT University of Twente
Research Business & Innovation About CTIT Research Calls Looking for a job? Intranet

MIDAC - Centre for development of diagnostic instruments

Enschede/Nijmegen – 14 juni 2006

De Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit Twente zetten samen een centrum op voor de ontwikkeling van onderhuidse systemen die vitale lichaamsfuncties meten. Het Ministerie van EZ en de provincies Gelderland en Overijssel steken elk 250.000 euro in het project, de twee universiteiten samen ook nog eens een kwart miljoen.

Het nieuwe centrum, ‘MIDAC’ (Minimal Invasive Diagnostics Application Center) gaat diagnostische instrumenten ontwikkelen, die onder de huid - minimaal invasief - kunnen worden ingebracht en daar vitale lichaamssignalen 'meten en regelen'. Het MIDAC gaat uit van de gespecialiseerde kennis die voorhanden is bij de Universiteit Twente en bij de Radboud Universiteit en Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Vanuit de UT zijn het Biomedisch Technologisch Instituut (BMTI), Mesa+ en het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) de partners binnen het MIDAC.

Health Valley, een netwerkorganisatie voor innovatie in de zorg- en biomedische en sector, gaat partijen in Oost-Nederland mobiliseren die beschikken over kennis en technologie om de diagnostische systemen te ontwikkelen en op de markt brengen. De nieuwe toepassingen worden vooral gezocht op cardiologisch en neurologisch gebied. De te ontwikkelen diensten en producten moeten binnen enkele jaren te koop zijn.

Minimaal invasieve diagnostische systemen zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol vervullen. Door het meten en beoordelen van gegevens van lichaamsprocessen en het adequaat reageren hierop, kunnen ziekten en stoornissen in een vroeg stadium worden opgespoord. Bovendien kan actie ondernomen worden om dergelijke 'verstoringen' te onderdrukken of tegen te gaan.

Voor meer informatie: