Algemene en domeinspecifieke links

Onderwerpen:
> Altijd handig
> Technisch / bètawetenschap
> Bedrijfskunde / bedrijfsvoering
> Psychologie / Communicatiewetenschap
> Geschiedenis

Altijd handig...

http://www.juridischwoordenboek.nl
Op zoek naar de verklaring van een juridisch woord? Een dergelijk woord hoeft niet noodzakelijkerwijs juridisch te klinken, maar kan een normaal woord zijn met een juridische betekenis (bijv. 'gezag' of 'paardensprong'). Op deze site kun je de woorden opzoeken en wordt de juridische betekenis verklaard. 

http://infomine.ucr.edu/
Infomine – scholary Internet Resource Collections – Academically Valuable Reources.


Technisch / beta-wetenschap

http://www.iec.org/online/
"The International Engineering Consortium is committed to providing educational programs that will continue to help industry professionals and academics stay up-to-date with the substantial change occurring throughout the information industry." Op de site vind je o.a. “iforums”, virtuele sessies van 60-90 minuten waarin top-functionarissen inzicht geven in de nieuwste technologische ontwikkelingen, vrij beschikbare tutorials,  “on-line Virtual Exhibit product demonstrations” en meer.  

http://www.ieee.org
De IEEE (Eye-triple-E; Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc) is een non-profit, technische professionele gemeenschap van meer dan 380,000 leden uit 150 landen.
IEEE is een belangrijke autoriteit op themagebieden zoals: computertechniek, biomedische technologie, telecommunicatie, ruimtevaart en elektriciteitsgebruik. De IEEE produceert naar eigen zeggen 30% van alle literatuur op het gebied van “electrical engineering”, “computers” en “control technology”, organiseert jaarlijks belangrijke conferenties en heeft veel “virtual communities” onder haar hoeden. Zeker de moeite waard om eens een virtueel bezoek te brengen.  

http://www.medstudentcafe.com/learningcenter.htm
The Med Student Cafe. Een site bedoeld voor medische studenten, maar in het kader van de nieuwe studie Technische Geneeskunde of voor studenten die op een andere wijze met geneeskunde te maken krijgen, eveneens interessant. Leuk bijvoorbeeld is een anatomie-tutorial, waarin je visueel (animatie) en met audio ondersteund een beeld krijgt van de wervelkolom en al haar onderdelen.

http://www.energie.nl
Energie in Nederland. Op deze website allerhande informatie over energie (in brede zin) in Nederland. Bronnen zijn o.a.:  links, tijdschriften, trendanalyses en een "Energie Verslag Nederland" waarin een overzicht van de gebeurtenissen in de energiesector van de jaren 1993 tot en met 2001 wordt gegeven met de achtergronden. Daarnaast een interactieve site waarmee je zelf grafieken en tabellen kunt maken: van energieverbruik en CO2-emissie, per sector, per jaar en voor toekomstige jaren op basis van scenario's.

http://zebu.uoregon.edu/1995/ph161/l4.html
De wet van Newton op een luchtige manier uitgelegd.


Bedrijfskunde / bedrijfsvoering

http://www.jibs.net/
JIBS - The Journal of International Business Studies’ - is het tijdschrift van de Academy of International Business. Het draagt bij aan de theoretische basis van bedrijfskunde en managementstudies. "thought-provoking content for the general academic business community", aldus de site.

http://www.tql.nl/
The Question Library; korte antwoorden (meer dan 15.000 !) op vragen die te maken hebben met bedrijfsvoering in brede zin. Thema’s waaronder vragen zijn gerangschikt zijn o.a.: coaching, arbeidsovereenkomsten, auteursrechten, aandelen en opties, BTW, E-commerce, public relations en Balanced Scorecard.  Daarnaast vragen en antwoorden die het inhuren of kopen van producten en diensten betreffen, onder andere met betrekking tot: webdesign, kantoor-diensten, telefonie, motorvoertuigen leasen en relatiegeschenken.
Om gebruik te maken van de uitgebreide versie, is eenmalig inloggen en het opgeven van gegevens vereist. Het gebruik is gratis. Per e-mail kun je bericht krijgen over de recente toevoegingen. 


Psychologie / Communicatiewetenschap


http://www.clas.ufl.edu/users/gthursby/psi/
Psychology World Wide Web Virtual Library. Heel veel verwijzingen naar onderwerpen die voor Psychologie studenten van belang zijn.

http://www.rider.edu/~suler/psycyber/psycyber.html 
Psychology of Cyberspace. Dit hypertext-boek van een psychologie professor onderzoekt de psychologische aspecten van computeromgevingen en online-netwerken. Het biedt een conceptueel raamwerk om inzicht te verkrijgen in de wijze waarop mensen reageren op en zich gedragen binnen ‘cyberspace’. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: het oplossen van conflicten online, internet relaties en romances, online persoonlijkheidstypen e.a.  


Geschiedenis

http://www.20eeuwennederland.nl/ 
Twintig eeuwen Nederland. Deze historische website, geopend op 28 nov. 2003, laat 20 eeuwen eeuwen sociaal-culturele Nederlandse geschiedenis zowel thematisch als chronologisch de revue passerenkun. Onderwerpen als mode en kleding, feesten en gewoontes, verkeer, misdaad en straf, vreemdelingen, ziekte en gezondheid en bouwkunst zijn voorzien van gesproken woord, heldere tekst, uitleg en meer dan duizend afbeeldingen.