Redactioneel

Ook VoP is omgezet in de nieuwe huisstijl. Dan wil je redactioneel natuurlijk niet achterblijven. Alleen… er is geen standaard sjabloon voor ‘redactionele items’.

Universiteit Twente stapt met deze visuele identiteit […] ‘uit het rijtje’. Het volgt niet het standaardgedrag, maar creëert een geheel eigen, nieuwe, innovatieve oplossing.”, aldus de ontwerpers van het nieuwe logo en van de “specifieke en unieke elementen van de visuele identiteit” in hun rationale.* Vanuit dat oogpunt zal vast niemand het mij kwalijk nemen dat ik nu een eigen creatieve format-variant heb gefabriceerd voor dit item (waar goede observatoren en UT-kenners onmiddellijk de nieuwe vlaggen – maar dan overdwars - in zullen herkennen).

Het is even wennen, maar ik vind ik die ‘elementen’ ook wel weer wat vrolijks, iets fantasie prikkelends, (ver)wonderlijks, speels en luchtigs hebben. Woorden die niet als zodanig in de rationale naar voren komen, maar die evengoed voor een wetenschappelijke instelling van betekenis zijn. Om maar de woorden van Isaac Asimov (Science-fiction auteur en Biochemist) aan te halen: “The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds the most discoveries, is not “Eureka!” (I found it!) but “That’s funny?!

Iets waar ik wat minder vrolijk over ben: alle items staan nu verdeeld over meerdere pagina’s en je moet digitaal ‘bladeren’ om een overzicht te krijgen. Sorry voor deze extra inspanning. Een verzoek is ingediend voor aanpassing.

Om voor deze aflevering toch in één blik zicht te geven op alle onderwerpen en het kiezen makkelijk te maken, hieronder een extra inhoudsopgave met rechtstreekse links:

·

Eye-opener bijeenkomst: studeren op de UT met een functiebeperking. 3 dec. 2009, 12.30 -13.30 uur. Neem kennis, praat mee en ervaar!

·

Nieuw menu-onderdeel! Met (Inter)nationale HO nieuws blijft u voortaan goed op de hoogte Kort HO nieuws, over rendementen, internationalisering, excellentiebevorderende acties, tentamenbeveiligers en meer.

·

Gastauteur Jef van den Hurk over flexibiliseren in het onderwijs. De zin en onzin van flexibiliseren en de voorwaarden voor invoering.

·

Studeren alleen voor liefhebbers? Help ze liefhebben! Filmpjes, reacties en tips!

·

De ene bèta is de andere bèta niet. Dit betekent dat je ze in voorlichting en in het onderwijs ook niet op gelijke wijze moet aanspreken. Maar hoe dan wel?

·

Tips & trucs: Het opzetten van een vakevaluatie in 10 stappen. Altijd handig!

·

Good practice: leren onderhandelen met behulp van een computergame.
De eerste ervaringen met een ‘serious game’ in een UT-vak. Met waarschuwingen en tips voor andere docenten.

·

Pilotproject ‘leren leren’ - studievaardigheden voor eerstejaars. Wegens succes nu ook door andere opleidingen opgepakt.

·

Examencommissies nieuwe stijl. Door een nieuwe wet krijgen examencommissies een sterkere rol. Zijn ze hierop voorbereid?

·

EPS – een internationaal en interdisciplinair project voor studenten. Een leuk idee voor UT-opleidingen?

·

Goed voorbereid op de veranderingen in het vwo. Een faculteit organiseerde een studiedag over de veranderingen op het vwo. Wees voorbereid!

·

Highlights uit de First-Year Experience Network Conference. Hoe kun je er voor zorgen dat studenten in het eerste jaar een succesvolle start maken?

·

ICT en onderwijs nieuws (SURF). Onze vaste rubriek.

Namens het VoP-redactieteam,

met vriendelijke groet:

Helma Vlas

Eindredacteur VoP

P.S. Kijk ook eens in het linkermenu. Toegevoegd zijn o.a.:

- Tips: Tips and critical things to be or become a multicultural teacher (onder tips) + 20 Didactische tips voor het verzorgen van onderwijs is geupdate.

- een nieuwe link bij: Studenten-links / Communicatieve vaardigheden.

- nieuwe boekbeschrijvingen bij Literatuur

* Uit: Visuele identiteit Universiteit Twente. Rationale. Studio Dumbar.