Redactioneel

De Route 14 opstellers willen verandering. Maar veranderingen in het universitaire onderwijs bewerkstelligen is een hele kunst, zoals naar voren kwam tijdens de VSNU Jaarconferentie Studiesucces deze maand. Het aanmoedigen en ondersteunen van ‘vrije kunstzinnigheid’ op de werkvloer zou hiervoor wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn. Bij de Universiteit van Utrecht hebben ze er in ieder geval positieve ervaringen mee opgedaan. Vervolgens is het dan van belang alle kunstwerken die ontstaan ook in de schijnwerpers te zetten, zodat anderen er kennis van kunnen nemen. En aan dat laatste willen wij met deze wintereditie van VoP in ieder geval een bijdrage aan leveren.
Lees bijvoorbeeld over de good practices voor kleinschalig, intensief en activerend onderwijs bij diverse universiteiten in het land, overweeg de mogelijkheden van weblogs in uw eigen onderwijs of kijk of de “Leidse niveaus” ook iets zijn voor uw opleiding. En kom in het nieuwe jaar ook zeker naar de aangekondigde inspirerende bijeenkomsten over diversiteit in het onderwijs en ICT in het onderwijs of kijk in de agenda voor andere interessante cursussen of evenementen.

Een probleem bij veel onderwijsvernieuwingen is altijd de factor ‘beschikbare tijd’. Vernieuwen en veranderen kost tijd en voor wetenschappelijk personeel is het altijd schipperen tussen de tijd die besteed wordt aan onderwijstaken en de tijd voor onderzoekstaken. Hoe deze balans in de praktijk uitpakt, kunt u lezen in het artikel “De tijdsbesteding van universitair wetenschappelijk personeel: onderzoekstijd versus onderwijstijd”.

Mocht u in de kerstvakantie wel weer eens even wat tijd hebben, doe dan mee met onze toets-test. Voor wie vertrouwen heeft in zijn/haar kunnen op toetsgebied: stuur je antwoorden in, je kunt er een leuk boek mee winnen! Voor wie merkt dat deze test nog niet zo makkelijk is als het lijkt, bieden wij een leuk kerstkadootje aan, aan het einde van de test.

Dit alles en nog meer in deze aflevering van VoP.

"De mens heeft voor zijn geluk niet alleen het plezier van dingen nodig, maar ook hoop, vooruitgang en verandering." (Bertrand Russell. Engels filosoof en wiskundige (1872-1970))

De redactie van VoP wenst u dan ook veel hoop, vooruitgang en verandering toe en daarmee veel geluk voor 2009!

Christmas Tree Clipart - Modern with Gold Christmas StarNamens de VoP-redactie,

Helma Vlas