Topsportregeling

op hoog niveau sporten en tegelijkertijd studeren aan de Universiteit Twente? Geen probleem!

Het gelijktijdig studeren op academisch niveau en het bedrijven van topsport is een dubbele uitdaging voor studenten.

Om dit soms gecompliceerde proces in goede banen te leiden, beschikt de UT over een topsportregeling. Hiermee kunnen topsporters hun studie en sport succesvol combineren, zodat de studie in redelijke termijn kan worden afgerond en de nagestreefde sportprestatie kan worden bereikt.

Actuele topsporters en hun verhaal

  • Kjell van den Boogert - Mountainbike

    Kjell heeft het vwo gedaan op het Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen met de profielen N&T en N&G. "Dit is een topsportschool, waardoor ik al extra tijd kon besteden aan mijn sport, mountainbiken. Dit gaf me de gelegenheid om 6 vwo in twee jaar op te splitsen en een groot deel van de wereldbekers af te werken".

    Het mountainbiken telt meerdere disciplines. Kjell heeft zich gespecialiseerd in Cross Country Olympic (XCO). Hierbij wordt gezamenlijk gestart voor meerdere rondes op een technisch parcours van zo’n 5km rijden om te zien wie als eerst finisht.

    Sinds vorig jaar doet Kjell daarnaast ook Enduro. Deze discipline is meer gericht op het afdalen: je rijdt zo’n 6 afdalingen op een uitgestippelde route en alleen die afdaling gaan tegen de klok. 

    Van de Boogert:"Mijn fiets heeft me ondertussen al op veel plekken op de wereld gebracht en op enkele van deze trips boekte ik ook resultaten waar ik trots op ben. Zo was mijn 13e plaats op het WK XCO in Zuid-Afrika erg speciaal, maar ook een 23e plaats bij de wereld beker in Canada en 9e plek in de wereld beker in het Duitse Albstadt blijven me altijd bij. Het Nederlands kampioenschap is tot nu toe niet mijn allergrootste vriend, toch hangt er een zilvere medaille op mijn kamer. In mijn tweede enduro ooit werd ik al zesde al is het nog afwachten tot mei, hoe ik ga presteren in de Enduro World Series".

    Naast fietstrofeeën heeft Kjell nog een andere prijs in zijn kast hangen, namelijk de KNAW onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Deze won hij met zijn profielwerkstuk, waarin hij het startpistool voor het schaatsen optimaliseerde, dat daarmee nu op de 1000e van een seconde nauwkeurig is.

    Kjell van den Boogert is werktuigbouwkunde gaan studeren met eigenlijk met maar één doel voor ogen: om later de meest high-end wedstrijdfiets te kunnen helpen ontwikkelen. "De fietsenbranche is waar mijn hart ligt en het was dan ook niet voor niets dat ik al een systeem ontwikkelde waarmee ik data meet om de dempers van mijn fiets optimaal af te stellen. Mijn materiaal is misschien wel verder getuned dan de bikes van sommige toppers!"

    Sponsor: Specialized Europe.

  • Roy van Zijl - Atletiek

    Roy van Zijl is een 19-jarige (maart 1998 geboren) atleet die uitkomt voor D.A.V. Kronos, de atletiekvereniging van de Universiteit Twente.

    Roy is afkomstig uit het Overijsselse boerendorpje Wijhe en sportte in zijn jeugd al heel veel. Hij is begonnen met voetbal en op 11 jarige leeftijd is hij lid geworden van de plaatselijke atletiekvereniging. Na het afronden van het vwo is hij in 2015 begonnen met de bacheloropleiding werktuigbouwkunde aan de UT. "De eerste paar maanden van mijn studie heb ik gereisd, waardoor mijn trainingsactiviteit verminderde. Sinds ik in mei 2016 een kamer had ben ik mij echter veel meer gaan focussen op de sport".


    Als lid van Kronos is Roy van Zijl  in 2016 op het Nederlands Kampioenschap voor junioren (onder 20) 3e geworden op het onderdeel hinkstapspringen. "Dat is mijn specialiteit in het mooie scala aan onderdelen dat de atletieksport rijk is". Eind februari 2017 is Roy op het Nederlands Kampioenschap indoor voor junioren 2e geworden, ook op het hinkstapspringen. Door deze prestatie staat Roy van Zijl in de top 20 allertijden van Nederlandse junioren.

  • Sanne Vermeer - Judo

    Sanne Vermeer, 19 jaar, komt uit Stiens, een dorp boven Leeuwarden. Daar slaagde zij vorig jaar voor vwo op scholengemeenschap Piter Jelles. "Op dit moment ben ik student in het eerste jaar van Technische Geneeskunde. Ik volg maar de helft van het programma dus volgend jaar zal ik nog eens het eerst jaar doen. Ik doe dit omdat ik train op Papendal in Arnhem. Op die manier kan ik de studie combineren met reizen en topsport."

    Sanne doet sinds haar 6e aan judo. "Ik ben steeds een beetje meer gaan trainen en grotere toernooien gaan doen. Dit leidde uiteindelijk in 2015 tot een 3e plek op het EYOF (European Youth Olympic Festival) en de prestatie waar ik het meest trots op ben: de 1e plaats op het WK cadetten."

    In 2016 ging Sanne ik naar de junioren, en niet zonder succes want dat jaar werd ze Europees kampioen.

    Dit jaar is Sanne nog een junior, maar om de lat nog wat hoger te leggen doe ze nu ook senioren toernooien. "Op mijn eerste worldcup verloor ik het eerste wedstrijdje, maar op 4 maart heb ik de worldcup Praag gewonnen. Dit is ook een geweldige ervaring en motiveert mij ook zeker om meer senioren toernooien te gaan draaien."

  • Sven Overvelde - Bridge

    Elf jaar geleden heeft Sven in groep 7 en 8 van de basisschool leren bridgen en sindsdien is bridge zijn allergrootste hobby. "Ik volg al jarenlang de trainingen van de Nederlandse Bridge Bond te Utrecht en na diverse podiumplaatsen bij NK’s jeugdbridge heb ik in de zomer van 2014 meegedaan aan mijn eerste EK, in Burghausen (Zuid-Duitsland)."

    Eind 2014 volgde het eerste internationale succesje: het Nederlandse team in de categorie onder 21 jaar, waarvan Sven deel uitmaakten, won de Channel Trophy, een vierlandentoernooi tussen Nederland, België, Engeland en Frankrijk. "Iets waar ik nog trotser op ben, is dat ik afgelopen zomer (2016) met mijn maat 6e van de 59 ben geworden bij het EK onder 21 jaar in Liepaja (Letland)."

    Het grootste succes tot nu toe was deelname aan het WK voor teams onder 21 jaar in Salsomaggiore (Italië). "Doordat wij onze voorsprong niet lang genoeg konden behouden kreeg deze anderhalve week lang bridgen helaas nét niet het gedroomde einde. Maar al met al zijn we met ons team toch maar mooi 2e van de wereld geworden!"

    Wat Sven zo leuk vindt aan bridge, ten opzichte van andere kaartspelen, is dat de geluksfactor nauwelijks een rol speelt. "Doordat elk spel meerdere keren gespeeld wordt-  door verschillende teams - en jouw resultaat daarmee vergeleken wordt, kan je met slechte kaarten eigenlijk net zo goed scoren als met goede kaarten. Je bent dus niet afhankelijk van hoe goed of slecht je kaarten zijn; het gaat er juist om of je er het maximale uit weet te halen."