UTVrijhof CultuurAgendaDe natuur op kunstwaarde getest

De natuur op kunstwaarde getest Elsbeth Cochius & Hedy Hempe - Natuurlijk Werk

De samenwerkende kunstenaars Hedy Hempe en Elsbeth Cochius van Natuurlijk Werk onderzoeken samen de kunstwaarde en de overlevingskracht van de natuur én brengen de natuur naar binnen. De grote expositieruimte van Vrijhof Cultuur verandert gedurende de expositie periode dan ook in een groen laboratorium.

Deze expositie van Natuurlijk Werk in de Vrijhof wordt een TEGENSTELLING. Tegenstellingen worden gebruikt om onze aandacht vast te houden. In  een gebouw wordt de weerbarstige, natuurlijke vorm versterkt en krijgen de materialen een andere betekenis. Natuur in een onnatuurlijke omgeving. 

Eind 2016 zijn ze al aan het werk gegaan om zich voor te bereiden. In de omgeving van de Universiteit Twente hebben ze bijzondere plekken gezocht en materialen verzameld en proefopstellingen gemaakt. Zodra het seizoen voor het knippen van wilgentenen aanbrak zijn ze met dat materiaal gaan werken. Pas bij het inrichten krijgt de expositie definitief vorm. 

Over Natuurlijk werk  schrijven Hedy en Elsbeth zelf: “In september 2003 zijn wij gestart met een proces waarbij de natuur onze inspiratiebron is. Elke keer is een ander natuurgebied onze werkplek waar we structuren en systemen onderzoeken en vervolgens van de daar verzamelde natuurlijke materialen objecten maken in relatie tot het landschap. Werken in de natuur heeft een belangrijke plaats in ons leven. Het is een wisselwerking tussen ons en de natuur maar ook een onderlinge interactie. Ons gevoel voor verhoudingen van vorm en kleur en het bezigen van oer technieken, zoals stapelen en vlechten, heeft zich in de afgelopen jaren duidelijk ontwikkeld. Maar misschien nog belangrijker is dat het werken in de natuur ons tot ‘complete’ mensen maakt. Tenminste, zo ervaren wij dat. Door het ongeremde enthousiasme dat iedere keer in ons opborrelt – tijdens het doen maakt een soort oer gevoel zich van ons meester – lijkt het wel of wij daarmee telkens onbewust onze objecten ‘bezielen’. ”

De opening in aanwezigheid van de kunstenaars vindt plaats op donderdag 20 april om 16.30 uur. 

NB I.v.m. Koningsdag, de Batavierenrace, Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag is de expositie niet te bezoeken van 27 april – 1 mei en op 5 en 25 mei.

Vrijhof Cultuurhap

Tussen 17.00 en 18.00 uur serveert Sodexo de Vrijhof Cultuurhap in het Theatercafé!