HomeBusinessOver de regio Twente

Over de regio Twente

In Twente heerst een perfect ecosysteem voor pioniers die vernieuwende vondsten bedenken om de wereld veiliger, gezonder en duurzamer maken.

Nieuwe technologie als aanjager voor verandering, vernieuwing en vooruitgang in de samenleving. Twente is succesvol in het vertalen van ontwikkelde kennis naar economische bedrijvigheid. Nergens in ons land ontstaan zoveel startups en spin-offs van universiteiten en hogescholen.

Slimme Twentse oplossingen voor werelduitdagingen

Tijdens de vorige technologische revolutie was de regio wereldleider in textiel en metaal, ook in de huidige digitale revolutie loopt Twente voorop. Met ondersteuning van de Universiteit Twente en haar toonaangevende onderzoeksinstituten is de regio Twente uitgegroeid tot een innovatief ecosysteem met veel startende en ervaren hightechbedrijven. Vanuit o.a. innovatiecampus Kennispark Twente leveren zij tal van innovatieve technologieën, materialen en technieken zoals robotica, fotonica, mechatronica, medtech, microfluids en veel meer. Producten als nanotechnologie en drone technologie vinden nationaal en grensoverschrijdend hun weg. Tegelijkertijd werkt de regio hard aan een circulaire en biobased economie. Voor een gebalanceerde natuurlijke habitat van mensen en dieren. Zoals Twente dit al eeuwenlang respecteert en waardeert.

‘Good work life region’

Twente biedt een organisch gegroeide balans tussen stad en land, bebouwing en landschap, inspanning en ontspanning. Een ‘smart city’ waarin stedelingen en agrarische gemeenschappen zowel met elkaar als met de rest van de wereld zijn verbonden door hoogwaardige infrastructuur. Online én offline. Zo is Twente ‘the good work life region’, het gebied waarin een ondernemende werksfeer wordt gecombineerd met een veilig en aangenaam leven. Waar cultureel, culinair en sportief aanbod en verenigingsleven netwerken versterken. De korte afstanden en de overzichtelijke omgeving verbinden Twente rechtstreeks met andere technologieregio’s in het internationale perspectief van TristateCity, de mega-agglomeratie van Nederland, het noorden van België en het westen van Duitsland.

In Twente
  • Jaarlijks is zo’n 10% van de snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland afkomstig uit Twente.
  • Kennispark Twente is de grootste innovatiecampus van Nederland, met meer dan 400 bedrijven.
  • 2.000 spin-offs zijn de afgelopen jaren ontstaan vanuit de Universiteit Twente en Saxion, samen goed voor ongeveer 20.000 arbeidsplaatsen.
  • De UT is in 2017 voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland; de universiteit die wetenschappelijke kennis het beste weet te vertalen naar maatschappelijk en economisch nut.