Mensverbeteringen

Een van de engste wezens uit Star Trek is The Borg: een cybernetisch organisme wiens vocabulaire niet verder reikt dan: ‘resistance is futile’. Het beangstigt ons dat deze stugge types voor de helft uit onmenselijke onderdelen als microchips, sensoren en motortjes bestaan. Techniek overigens waarmee wij ons dagelijks omringen en met behulp waarvan wij efficiënter leven dan voorheen. Toch stuit het tegen de borst als techniek te dichtbij komt. Een pacemaker kan nog net, maar een hersenplug of electrode in het brein gaat velen te ver. Moeten we ons verzetten, of is dat zinloos?

De mens is altijd een cyborg geweest

Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT. Recent verschenen zijn boeken De grens van de mens en Moralizing Technology.

De techno-utopie/-dystopie: op naar een betere mens?

Prof. dr. Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar wijsbegeerte van de UT en was de eerste Denker des Vaderlands. Hij publiceerde: Met alle geweld, De utopie van de vrije markt en De erfenis van de utopie.

Vroegere vormen van mensverbetering en de angst voor techniek

Prof. dr. ing. René Munnik is universitair docent filosofie aan de universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar aan de UT. Zijn nieuwste boek heet Tijdmachines. Over de technische onderwerping van vergankelijkheid en duur.

Dinsdag 22 april, 19:30-21:00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

Dit programma vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie.

Foto: Tjabele Heier