De grenzen van de aarde

In 1879 lanceerde de Amerikaanse schrijver Henry George een interessante metafoor voor onze planeet: Spaceship Earth. Er is slechts een beperkt aantal plekken aan boord, anders raakt het eten op en verzuurt de atmosfeer. In 2050 wonen er negen miljard mensen die allemaal graag een biefstukje eten. Tot hoever kunnen de fysieke, chemische en biologische grenzen van ons ‘ruimteschip’ opgerekt worden? En aan welke knoppen kunnen wij nog draaien voordat de boel ontploft?

Dinsdag 11 maart

De ontplofte aap: opkomst en ondergang van de mens

Prof. dr. Jelle Reumer is bijzonder hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en auteur van diverse boeken: De mierenmens, Opgeraapt Opgevist Uitgehakt, De vis die aan land kroop en De ontplofte aap.

Dinsdag 18 maart

‘Ober, negen miljard biefstuk graag!’

Prof. dr. ir. Wim de Vries is buitengewoon hoogleraar stikstof effectmodellering aan de Wageningen Universiteit en verbonden aan de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. Hij bespreekt de impact van onze voedselproductie op klimaat en biodiversiteit.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

.