Architectuur

Een groot deel van ons leven spenderen wij tussen gebouwen. Dit decor van ons dagelijks leven is zo vanzelfsprekend dat we het vaak niet zien. Toch gaan er verrassende verhalen schuil achter de bouwwerken die ons omringen. Wie heeft ze ontworpen en met welk idee? Wat probeert architectuur uit te drukken: macht, efficiency of juist een knus thuisgevoel? Is ieder gebouw wel even origineel, of bestaat er ook ‘tweedehands’ architectuur? Deze cyclus en excursie laten je de beste architectuur van Overijssel zien.

Dinsdag 20 mei

Nieuwe Zakelijkheid. Functioneel en sociaal: dat wilden we allemaal

Drs. ing. Dirk Baalman is architectuurhistoricus en directeur van Het Oversticht in Zwolle, een instantie die zich inzet voor ruimtelijke kwaliteit en ruimtelijk erfgoed.

Dinsdag 27 mei

Het Nederlands Structuralisme

Prof. dr. Francis Strauven is emeritus hoogleraar architectuur aan de Universiteit Gent. Strauven is expert op het gebied van de moderne architectuur, waaronder het Nederlands Structuralisme. Hij schreef o.a. over Piet Blom, maar vooral over de geestelijk vader van het structuralisme: Aldo van Eyck. Relativiteit en verbeelding.

Vrijhof/Amphitheater. 19.30-21.00 uur.

Voor programma van de excursie zie volgende pagina:

Foto: Tjabele Heier

Donderdag 12 juni – Excursie door Overijssel

Deze tocht – onder leiding van Dirk Baalman - voert langs een aantal juweeltjes van de moderne architectuur in Overijssel, waaronder Aldo van Eycks Maranatha-kerk in Deventer. (zie foto) De precieze route staat vanaf begin februari op www.utwente.nl/sg

Vertrek: 9.00 uur, UT-campus/Cubicus. Retour: 18.00 uur.

De lezingen zijn zonder aanmelding gratis toegankelijk. Voor de excursie is aanmelden noodzakelijk, dat kan tot uiterlijk 5 juni via: a.aarten-heukels@utwente.nl. De kosten (incl. lunch, koffie/thee) bedragen €35,- en €15,- (studenten).

Dit programma is een coproductie van Studium Generale en Architectuurcentrum Twente.

Voorlopig programma (wijzigingen onder voorbehoud)

Excursie Toparchitectuur in Overijssel d.d. donderdag 12 juni 2014.

8.45 uur aanwezig

UT: Gebouw Cubicus http://www.utwente.nl/download/plattegrond.pdf

Gebouw 41. De bus stopt als het ware aan het weggetje (De Zijl) dat u ziet onder P 1…

Dit is de voorzijde van gebouw Cubicus.

9.00 uur: Vertrek

We rijden naar de Patiowoningen van Herman Haan (rondleiding – wandeling over het dak) op de UT campus

vertrek per bus richting Hengelo

We rijden dan Via het Van Loghem huis ’t Kôrnegoar van Han Van Loghem aan de Leutinkweg 45, Enschede

Vervolgens:

Kasbah, Hengelo: Piet Blom

Vertrek per bus richting Wierden

Onderweg gaan we via het Gemeentehuis van Borne (een voorbeeld van regionale structuralisme) van Architectenbureau Derksen en Bongers, Arnhem (1988)

Vervolgens: Enterseweg 6 te Wierden

Villa van architect Jelle Abma

Vertrek richting Deventer

Idee is om via de toeristenweg van Nijverdal naar Holten te rijden, waarschijnlijk via de Villa Geerlings van Rem Koolhaas . Ook worden tijdens dit gedeelte van de reis voor een lunch in de bus gezorgd.

Vervolgens: Maranathakerk te Deventer

Maranathak kerk is van Aldo en Hannie van Eyck, aldaar een korte uitleg en bezichtiging van de kerk

Vertrek naar Zwolle

Bezichtiging van AKI-gebouw /voormalig ziekenhuis van Wiebenga

Vervolgens: aankomst bij Schrale Beton van Gerrit Rietveld

Rietveld’s enige kantorencomplex in onze provincie.

Onderweg, langs Teesinkbos in Boekelo van architect Nico Zantinge en langs bungalow Hein Salomonson + via de oude Nederlandse Bank een later werk van architect Jelle Abma tegenover de universiteit Twente.

18.00 uur terug in Enschede