Tijd machines

Boekpresentatie: Tijdmachines

Als je omstreeks 1850 een stem hoorde wist je één ding zeker: de eigenaar van die stem was in leven (en in de buurt). Tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer het geval te zijn, zo luisteren we nog altijd naar de stem van John Lennon. De opnametechniek heeft de vergankelijkheid van zijn stem een halt toegeroepen. Ook fotografie en het schrift zijn technieken die de grens tussen leven en dood als het ware vervagen. Het zijn een soort tijdmachines: zij kunnen mensen uit het verleden op een bepaalde manier aanwezig stellen in het heden. Deze strikt rationele technieken creëren zo een mythische wereld waarin doden en levenden op wonderlijke wijze naast elkaar komen te staan.

Prof. dr. ing. René Munnik studeerde scheikunde, theologie en filosofie. Hij is universitair docent aan de Universiteit Tilburg en bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de UT. Van zijn hand verscheen recent: Tijdmachines. Over de technische onderwerping van vergankelijkheid en duur (Klement, 2013).

Dinsdag 14 mei, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora.

Deze lezing is een coproductie van Studium Generale en studievereniging Ideefiks.

Meer informatie:

Bestel het boek Tijdmachines bij Uitgeverij Klement.

Hier kan je het boek volgen op facebook.

Het profiel van René Munnik bij de Universiteit van Tilburg

Een kort interview met René Munnik in Trouw over het nut van filosofie (niet over het boek).

Eerste foto met een mens

Deze foto uit 1838 van Louis Daguerre is de eerste waarop een mens is afgebeeld. Ook in die tijd krioelde het van de mensen in het centrum van Parijs, maar alleen hij stond lang genoeg stil voor de lange sluitertijd. Waarschijnlijk kende hij het fototoestel niet eens, maar hij is wereldberoemd..

Bekijk meer

Au clair de la lune

In 1860 nam de fransman Edouard-Leon Scott de Martinville dit phonogram op. Als u goed luistert hoort u inderdaad iemand 'au clair de la lune' zingen. Voor ons op zich heel normaal, maar zo'n oude opname heeft toch iets magisch.

Bekijk meer