De kunst van het leven

Cyclus

De kunst van het leven

De vraag hoe een gelukkig leven te leiden is van alle tijden. De Romeinen stelden zich deze vraag, evenals denkers uit de negentiende eeuw. Hoe om te gaan met tegenslag, met onze angsten? Dit tweeluik staat stil bij de Romeinse keizer Marcus Aurelius (121-180) die zijn stoïcijnse gedachten opschreef in dagboeken, en bij de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855) die angst ‘de duizeling van de vrijheid’ noemde.

Dinsdag 9 april

Marcus Aurelius: keizer en filosoof

Keizer Aurelius bracht als opperbevelhebber van het Romeinse leger acht lange winters op het slagveld door. In de avonduren schreef hij zijn dagboeken, waarin hij zijn leven overdacht. Hij was ervan overtuigd dat de sleutel tot vrede en rust in onszelf zit. Wie was deze keizer, in wat voor wereld leefde hij en hoe kwam hij tot zijn stoïcijnse gedachten? Als deze lezing iets duidelijk maakt, is het wel dat Aurelius nog altijd verrassend actueel is.

Prof. dr. Fik Meijer is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is één van Nederlands grootste kenners van de Klassieke Oudheid. Van zijn hand verscheen onder andere: Keizers sterven niet in bed (2001), Gladiatoren (2003), Macht zonder grenzen (2005), De oudheid is nog niet voorbij (2007) en Paulus (2012).

Dinsdag 16 april

Søren Kierkegaard en de duizeling van de vrijheid

Kierkegaard is één van de moeilijkste, maar ook origineelste denkers uit de 19de eeuw. Dit jaar is hij precies 200 jaar geleden geboren. In 1844 publiceerde hij Begrebet Angest waarin hij een uitvoerige analyse van onze angsten maakt. Wie was deze denker en waarom was hij zo in angst geïnteresseerd? Welke praktische levenslessen zijn er aan zijn denken te ontlenen?

Prof. dr. Gerrit Glas is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Glas promoveerde op de studie Concepten van angst en angststoornissen, is een groot Kierkegaard-kenner en werkt als psychiater bij Dimence.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Dit tweeluik is een coproductie van Studium Generale en studievereniging Ideefiks.

Meer informatie – Marcus Aurelius:

De meditaties/dagboeken van Aurelius

Aurelius’ meditaties in het Engels.

Aurelius’ meditaties in het Nederlands

Scene uit de film Gladiator

Een korte scene uit de film Gladiator, waarin Marcus Aurelius vermoord wordt door zijn zoon Commodus. Het verhaal is fictie, maar in hoeverre komen de gesproken woorden overeen met die van Aurelius? De lezing zal het ons leren.

Meditaties Marcus Aurelius voorgelezen

De woorden van Aurelius zijn mooi. Hiernaast een selectie uit zijn tweede boek in blues rock stijl. Als u de link volgt de compleet uitgesproken versie van de dagboeken van Arurelius.

Silence of the lambs

Wat heeft de film 'the silence of the lambs' te maken met Aurelius? In ieder geval heeft Dr. Hannibal Lecter de meditaties gelezen..

Bekijk meer

Meer informatie – Søren Kierkegaard:

Een commentaar op Kierkegaard

Deze website, gehost wordt door een liefhebber, biedt een uitgebreid overzicht van de werken van Kierkegaard. Er zijn afbeeldingen te vinden, een compleet overzicht van de werken van Kierkegaard met samenvatting, en een persoonlijk commentaar van de liefhebber zelf, D. Anthony Storm, op de teksten.

Sorenkierkegaard.nl

Op deze deels Nederlandstalige website over Kierkegaard, met als ondertitel “The function of prayer is not to influence God, but rather to change the nature of the one who prays”, staan veel artikelen, een biografie en interessante links. Mocht u gegrepen worden worden door de ideeën van Søren, dan is op deze website ook een link te vinden om zich aan te melden bij de LinkedIn Kierkegaard group.

Boek: The essential kierkegaard

Alle belangrijke dingen die je zou moeten weten over Kierkegaard zouden in dit boek moeten staan: The Essential Kierkegaard.

Kierkegaard 2013

Kierkegaard is natuurlijk een van de grote helden van Denemarken. In zijn 100e geboortejaar organiseren ze dan ook verschillende activiteiten. Hier vind u een overzicht van alle activiteiten, voor het geval u die kant op gaat, maar ook meer informatie over Kierkegaard zelf: http://www.kierkegaard2013.dk/en

Microlecture over Kierkegaard

Een korte uitleg van (een deel van) het denken van Kierkegaard; wat moeten we, als er geen absolute waarheid is, en we zelf een waarheid moeten vormen? Wat als we alles helemaal zelf moeten kiezen?